LEDARE: En gala väl värd att minnas

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Allt ljus på idrottsgalan där det lokala idrottslivet hyllades.
Foto: Johan Espefält
Idrottsgalan i Skövde den sista lördagen i januari har blivit ett begrepp. Alltid lika roligt och värdefullt när det lokala idrottslivet skall hyllas med diverse utmärkelser.

Jag slås varje år varje över den kvalité, bredd och engagemang som det finns inom Skövdeidrotten. Allt från toppidrottarna till de som ägnar sig bredden och den idrott som är viktig för så många.

Det är alltid tre nominerade i varje kategori, men bara en får kliva upp på scenen för att ta emot pris. Här kan inte nog framhållas att alla som är nominerade kan betrakta sig som vinnare.

Sedan är det som inom idrotten totalt sett, den skall engagera och det skall finnas åsikter åt olika håll. Det är just det som är den stora styrkan. En gala, eller idrott för den delen, som inte engagerar har det svårt. När det gäller idrottsgalan kan den i så fall lika gärna läggas ner. Den bygger det på att idrottsföreningar är med på noterna. Här finns det både bra och dåliga exempel, utan att behöva nämna några namn.

Starka ledarinsatser

Hederspris och eldsjälspriset tycker jag alltid värmer lite extra. Att Kurt-Evert "Putte" Larsson nu fick hederspriset känns riktigt bra. En person som hör hemma med bland de stora inom Skövdes idrottsliv för sina insatser i Skultorps IF.

Även priset till den slitstarke brottarledaren Kent Sjödin satt extra fint. Vikten av alla som lägger ner massor med tid på ideellt arbete kan inte nog betonas.

Visst, lätt att lyfta fram det äldre gardet, men man får heller inte glömma de unga ledarna. Här fanns det starka kandidater, personer som gör att vi vågar hoppas och tro på en fortsatt god framtid för idrotten i Skövde.

Att vi har ungdomar som vill engagera sig som ledare i en tid då det finns mycket annat som pockar på uppmärksamhet är värt några extra applåder.

Sedan får vi inte glömma Skövde Parasportförening som fick priset som "Årets förening". Här kan vi prata och engagemang, glädje och samhällsnytta. Snacka om idrottshjältar!

Max kom direkt

När det gäller toppidrotten så gick SLA-plaketten för bästa idrottsprestation till ishockeyspelaren Max Friberg. Detta för sina insatser i Frölunda som under 2019 vann såväl SM-guld som guld i Champions Hockey League.

Utmärkelsen är också ett bevis för att Max Friberg är populär. En kille som är ett föredöme såväl på som utanför planen. Alltid hårt jobbande på isen och alltid positiv och ödmjuk utanför.

Det fick vi bevis för även i lördags. Max Friberg visste att han var nominerad på galan och att han klockan 15.15 på eftermiddagen spelade match i Scandinavium mot Malmö Redhawks (vinst 4–3), men Friberg tvekade inte att skynda till Skövde och dök sedan upp på galan. Jag kan försäkra er om att inte alla idrottare på denna nivån skulle göra sig ett sådant besvär.

Sådan är han Max Friberg, en stor ambassadör för Skövde som var väl värd att stå i centrum i Arena Skövde på lördagskvällen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.