• idag
  8 apr
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:

Hanna Biljer Petersén

Efter ett långt och verksamt liv har Hanna Biljer Petersén i Bolum gått ur tiden 93 år gammal. Hennes närmaste är en son och en dotter med familjer. Hanna kommer att saknas av många medmänniskor i vida kretsar. Och varför det? Jo, Hanna var en riktig ”kändis” på grund av ”potäter’a” som hon satte varje år då jorden var tjänlig där hemma vid Heljesgården i Bolum, föräldragården – som hon för övrigt benämnde ”Häljagår’n”.

Hanna ropade aldrig efter berömmelse men hon blev, på sitt sätt, berömd. I sin jord eller i sin rejäla stenkällare efter höstens skörd, hyste hon nära 200 olika sorters sättpotatisar! Och när jorden i maj månad visade 7-8 plusgrader tog hon fram sina burkar, kartonger, påsar med namnade sättpotatisar, alla med vackra groddar. Så gick hon ensam, som en vårens ”solist”, med ryggen krum där ute i åkerlappen och satte 5-6 potatisar av varje sort och en bondböna som gräns mellan varje. Hon följde en sättplan som hon antecknat på ett stort stycke kartong.

Som radioman fick jag glädjen att möta Hanna Biljer Petersén många gånger under hennes krafts dagar – hemma på Billingsluttningen med utsikt över Hornborgasjön, eller då hon litet varstans riktade sig till publik för att tala om potatis.

Hanna Biljer Petersén i Bolum var också västgötamålet trogen. Hon tyckte om sin dialekt, orden och uttrycken och deltog med liv och lust i Radio Skaraborgs program ”Ord om orden”. Hon tyckte också om den gamla kulturen, att läsa om den och att ta sig fram till orter och bygder där händelser hade utspelats i historiska tider.

Och nu är hon borta. Vi är många som kommer att bevara henne i våra minnen som en särpräglad och, på många sätt, positivt levande medmänniska.

Claes Astin

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.