Hoppa till huvudinnehållet

Magnus är redo för Super Bowl

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Varje höst åker Magnus till USA och ser på fotboll. Höjdpunkten är självklart att se en match med favoritlaget.
Varje höst åker Magnus till USA och ser på fotboll. Höjdpunkten är självklart att se en match med favoritlaget. Foto: Privat

Natten till måndag svensk tid avgörs den 54:e upplagan av Super Bowl, finalmatchen i NFL 2019. Räkna med att Magnus Hallqvist från Skövde sitter klistrad framför tv:n. när favoritlaget San Francisco 49ers möter Kansas City Chiefs på Hard Rock Stadium i Miami.

Magnus som är ett stort fan av amerikansk fotboll i allmänhet och 49ers i synnerhet är rejält laddad inför matchen.

– Absolut, detta är årets höjdpunkt och jag har tagit semester på måndag för att kunna följa allt i minsta detalj.

Intresset för sporten föddes för 30 år sedan.

– Det var när TV3 började sända och jag tyckte direkt att det var intressant och något annat än den sport som vi har här hemma.

Drog igång Dukes

Intresset växte och sedan var Magnus tillsammans med några kompisar med och startade Skövde Dukes, sedan dess har det rullat på. Fast han har aldrig spelat själv:

– Nej, jag har haft andra funktioner, som lagledare och coach bland annat.

Att favoritlaget blev just San Francisco 49ers var lite av en slump.

– De hade ett bra lag kändes som var häftigt helt enkelt.

Sedan dess har Magnus laget som vunnit Super Bowl fem gånger, senast 1994.

– De övriga fyra titlarna togs på 80-talet och laget gör nu sin första final sedan 2012, säger Hallqvist som kan sin historia.

Åker på hösten

Mycket av säsongerna följer han hemifrån, men det har blivit en tradition att åka över på hösten och se några matcher.

 Match i NFL är alltid lika med fest. Bilden är från Levi´s Stadium före en match med 49ers.
Match i NFL är alltid lika med fest. Bilden är från Levi´s Stadium före en match med 49ers.

– Jag har varit över 13 gånger sedan år 2000 och totalt har jag sett 34 matcher, men då har jag även räknat in två matcher med San Francisco som de har spelat i London.

Totalt har det blivit besök på nio hemmamatcher med 49ers, först på legendariska Candlestick Park i San Francisco och sedan på den nya Levi´s Stadium i Santa Clara en timmes resa söder om San Francisco.

– Fansen var inte nöjda med flytten och dessutom har den gamla arenan rivits, men sportsligt har det inte varit någon nackdel, säger Hallqvist.

Jimmy Garoppolo (10) passar bollen till Matt Breida (22) för några sekunder senare blir en touchdown. Så kan de gå till på Levi´s Stadium.
Jimmy Garoppolo (10) passar bollen till Matt Breida (22) för några sekunder senare blir en touchdown. Så kan de gå till på Levi´s Stadium. Foto: Magnus Hallqvist

Hur som helst på söndag smäller det rejält i USA. Super Bowl är verkligen något som engagerar och mycket i det gigantiska landet står stilla under finalmatchen.

– Ingen vill missa Super Bowl.

Inga funderingar på att åka över?

– Klart det vore häftigt att få uppleva det någon gång. Jag har inte varit på arenan i Miami och målet är att besöka samtliga 32 som det spelas på. Hittills har jag varit på 15, säger Magnus.

Hur går matchen?

– 49ers vinner naturligtvis, avslutar Hallqvist utan att tveka.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollSkövde Dukes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.