• idag
  29 sep
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Aktiva seniorer på Markverkstaden

Läsarnas
PUBLICERAD:
Frågvisa seniorer ställde många frågor till Hans Perströmer.
Foto: Göte Gunnarsson
Aktiva Seniorer har besökt Markverkstaden i Skövde.

Ett antal seniorer fyllde hela konferensrummet när teknikerhandläggare Hans Perströmer hälsade oss välkomna. Markverkstaden, som förr kallades Miloverkstaden, är för de flesta en ganska anonym verksamhet och finns inom P4:s område. Första verkstaden kom 1938.

1942 blev I9 P4. I dag är det en verksamhet som sysselsätter 170 anställda och omsätter 215 miljoner kr per år. Cirka 20 procent av uppdragen har civil inriktning. Namnet Markverkstaden är kopplat till att man renoverar och servar strids- och hjulfordon, men uppdraget är i dag betydligt bredare. Efter en teoretisk sittning gick vi ut i verkstäderna. Där fick vi till exempel se 65 ton tunga Leopardstridsvagnar hel nerplockad.

Mycket tunga lyft men med bra hjälpverktyg och i ljusa och välventilerade lokaler. Intressant var alla dessa olika typer av containrar som servades. Det kan vara kyl, kök, hygien, vattenrening, mm. Containrar är ett mycket smart sätt att bygga upp funktioner i fält. Inte minst vid uppdrag utomlands. Termisk sprutning är en verksamhet i teknikens framkant. Under mycket höga temperaturer kan man renovera eller bygga på slitna detaljer med ny metall. Bra för miljön att återanvända istället för att skrota och köpa nytt. Dessutom spar det åtskilliga kronor per år.

Tack Hans för en gedigen information och för att vi fick komma innanför grindarna och se en imponerande verksamhet.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.