• idag
  12 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välnärda blommor i otrygga hem

Ledare
PUBLICERAD:
När skatteavdrag tillåts är det viktigt att det finns en rimlig motivering till varför just dessa tjänster omfattas.
Foto: Jonas Ekströmer TT/Arkiv
Det som i januariöverenskommelsen kallas rutavdrag för trygghetstjänster trodde många skulle omfatta hemlarm och andra säkerhetslösningar.

Men efter att utredningen om utvidgat rutavdrag presenterades nyligen har tryggheten i stället landat i blomvattning och posthämtning vid frånvaro. Det tydliggörs att tjänster som bevakning och hemlarm absolut inte ska omfattas.

Även om det är märkligt att vård av krukväxter faller under kategorin ”trygghet” bör det inte komma som någon direkt överraskning att förslaget inte omfattar larm och bevakning. Det baseras ursprungligen på ett förslag som allianspartierna presenterade 2017, där trygghets-rut definieras som just tillsyn av hem vid resa eller frånvaro. Men att alliansförslaget klistrats in i januariöverenskommelsen är ingen ursäkt för regeringen, C och L att behålla missvisande formuleringar eller märkliga avvägningar mellan vad som ska omfattas av rutavdraget.

Kemtvätt men inte hemlarm. Möblering men inte bevakningskameror. Och så blomvattning och posthämtning vid enstaka tillfällen för den som har råd med semester eller fritidshus. Med tanke på brottsutvecklingen och efterfrågan på verkliga trygghetslösningar för hemmet blir det närmast ett hån att avdrag i stället får göras för att vattna blommor i sommarstugan.

Målet att skapa fler jobbtillfällen för personer med låg kompetens, och att omvandla svart arbete till vitt, kan definitivt fås genom avdraget för tvätt och möblering. Men när det gäller tillsyn av hem eller fritidshus uppstår frågetecken.

Utredningen konstaterar att det i dag knappt finns någon marknad, varken svart eller vit, för att titta till bostäder. Det är i stället något de flesta ber grannar, vänner eller familj om hjälp med. Fördelarna med att införa rutavdraget blir därför begränsade. Hur många kommer att välja att anlita någon för att ta in posten under semestern när grannen erbjuder sig att göra detsamma? Då framstår det nya rutavdraget snarare som ett sätt för staten att omvandla vänskapligt utbyte till en skatteinbringande marknad.

Avgränsningarna mellan vilka tjänster som ska omfattas av rutavdraget motiveras inte av utredningen, eftersom regeringen, C och L redan har serverat den godtyckliga uppdelningen i direktivet. Bristen på transparent avvägning mellan de föreslagna rut-tjänsterna utgör en svag grund för systemet. När skatteavdrag tillåts är det viktigt att det finns en rimlig motivering till varför just dessa tjänster omfattas. Annars riskerar trovärdigheten att undergrävas.

Med det nya förslaget lär det för ett hushåll framstå som märkligt att avdrag kan göras för kemtvätten men inte för det som skapar verklig trygghet, när staten misslyckas med detta. Det behöver inte betyda att rutavdrag för hemlarm och bevakning är rimligt, men att nonchalant erbjuda avdrag för blomvattning visar att regeringen, C och L inte har förstått hushållens efterfrågan. Det rimliga hade varit att utlova mer krut på statligt trygghetsskapande och mindre på tillsyn av sommarstugor.

Agnes Karnatz/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.