• idag
  8 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Johanna Frändén är Årets Jolopristagare

Nyheter
PUBLICERAD:
Frilansjournalisten Johanna Frändén, 38 år och med rötterna i Lerdala, har utsetts till Årets Jolopristagare.
Journalisten och krönikören Johanna Frändén, uppvuxen i Lerdala, har utsetts till Årets Jolopristagare 2020.

Priset är på 10 000 kronor och delas ut av Jolosällskapet till minne av journalisten och författaren Jolo, Jan Olof Olsson, med syftet att utmärka journalister och författare som med framgång verkar i Jolos anda.

Och i år går priset till Johanna Frändén, frilansjournalist och krönikör i Aftonbladet, som också synts en hel del i SVT som studioexpert i samband med fotbollsmästerskap.

Juryns motivering lyder: "”2020 års Jolopris tilldelas Johanna Frändén, en gränsöverskridare med rötter i samma berättande journalistik som Jolo. Från Lerdala till London, Barcelona, Rom och Paris bevakar hon sport, samhälle och politik. Johanna Frändén använder den litterära journalistikens traditionella redskap – stilistisk precision, bildning och iakttagelseförmåga – i den modernaste medievärlden med tv, press, blogg och twitter. Som krönikör i Aftonbladet är hon befriande mänsklig och nyanserad, som reporter är hon sakkunnig och klar. Det är en gärning i Jolos anda.”

Jolosällskapet bildades 1997 och är Sveriges största litterära sällskap ägnat åt en journalist. Sällskapet ger bland annat ut skrifter om och av Jolo. Jan Olof Olsson levde 1920–74 och var anställd på Dagens Nyheter från 1945. Han skrev även ett fyrtiotal böcker och tv-serien ”Någonstans i Sverige”.

Tidigare Jolopristagare:

• 2002 Mats Lundegård

• 2003 Cecilia Uddén

• 2004 Richard Swartz

• 2005 Ingmari Froman

• 2006 Kjell Albin Abrahamson

• 2007 Annette Kullenberg

• 2008 Kurt Mälarstedt

• 2009 Mats Olsson

• 2010 Ulrika Knutson

• 2011 Ingemar Unge

• 2012 Cordelia Edvardson

• 2013 Per Svensson

• 2014 Ola Larsmo

• 2015 Katrine Marçal

• 2016 Lena Sundström

• 2017 Nathan Shachar

• 2018 Cecilia Hagen

• 2019 Tom Alandh

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.