Vi fortsätter kampen för kvinnorna

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

S-kvinnor uppmärksammar 100 år av kvinnokamp – men vi får aldrig stanna upp. Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten tas gärna för givet, men grundar sig i åratal av kamp.

S-kvinnor fyllde 100 år som förbund den 14 februari och utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Vi ser att förskolan har utmaningar att vänta i framtiden i takt med att befolkningen växer. Allt fler blir också äldre vilket är positivt. Men för att klara framtidens utmaningar behövs det fler som utbildar sig för att arbeta inom förskola och äldreomsorgen. Vi har en förskoleverksamhet vi ska vara stolta över i Sverige, men S-kvinnor kräver att förskolan också har öppet nattetid. En lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger. Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före och till oss som kom efter. Nu fortsätter vi kampen.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor Ida Ekeroth, distriktsordförande S-kvinnor Skaraborg och ordförande S-kvinnor Mariestad Maria Radivoj, ordförande S-kvinnor Essunga Ingrid Törnqvist, ordförande S-kvinnor Falköping Kristina Agustsson, ordförande S-kvinnor Grästorp Gittan Wester, ordförande S-kvinnor Hjo Kajsa Ezelius, ordförande S-kvinnor Lidköping Camilla Skog, ordförande S-kvinnor Skara Monica Green, ordförande S-kvinnor Skövde Zelal-Sara Yesildeniz, ordförande S-kvinnor Tidaholm Petra Sahlström, ordförande S-kvinnor Vara

Artikeltaggar

Insändare

Läs vidare