Hoppa till huvudinnehållet

De har gått en lång och krokig väg

Publicerad:
Överens, inte överens, och till slut överens igen. Kommunalrådet Katarina Jonssons, (M), och hotellägaren Asmund Haares relation har varit ute på en riktig berg- och dalbanetur.
Överens, inte överens, och till slut överens igen. Kommunalrådet Katarina Jonssons, (M), och hotellägaren Asmund Haares relation har varit ute på en riktig berg- och dalbanetur. Foto: Roland Svensson/arkiv

Det börjar dra ihop sig uppe på berget. Rivningslovet för Alphyddan är spikat och bygglovet för Billingehus är på väg till bygglovsnämnden. Men vägen dit har varit lång och krokig.

I december 2016 skrev Billingehus och kommunen under sitt samarbetsavtal. Det innebär att parterna åtar sig att växelvis utveckla respektive verksamhet på berget.

Efter ett tag tyckte kommunen att det mest handlade om arbete från deras sida, och att det inte alls hade börjat röra på sig när det gällde hotellet och kongresshallen.

"Tidsplanen uppfyller inte kraven“

– Vi är drygt halvvägs in i projektet och Billingehus har inte påbörjat sina åtaganden. Vi är väldigt besvikna, sa Katarina Jonsson, (M), till SLA i slutet av maj förra året.

Erlend Ellingsen, kommunikationsdirektör för Flying elephant, koncernen där Billingehus ingår, svarade:

– Vi var tvungna att vänta till detaljplanen blev klar innan vi kunde påbörja arbetet med ritningarna. Vårt mål är att projektet ska vara klart 30 juni 2021.

"De må komma till vett"

Sedan startade den verbala fajten som bland annat innehöll kritik från kommunens sida om att tidsplanen från Billingehus inte uppfyller kraven om växelvisa investeringar.

Därefter presenterade hotellet en ny skiss på kongressanläggningen som de menade var lika bra, men mer rationell. Det föll inte i god jord hos Skövde kommun.

Låsta positioner om Billingehus framtid

Beskedet från kommunen var att kongresshallen skulle byggas enligt det första förslaget, principskissen, annars skulle Billingehus inte få betalningen på 45 miljoner för badet, pulkabacken och Blå hallen.

"Säg ja till det nya förslaget på kongresshall, annars ställer vi in allt arbete med projektet", svarade projektledaren för Billingehus, Gisle Tangenes, i ett mejl.

Tyngre artilleri

I slutet av september plockade parterna fram det tyngre artilleriet. Det började med ett besked från Katarina Jonsson där hon meddelade att man var politiskt överens om att häva avtalet med Billingehus och att beslutet skulle fattas av fullmäktige.

Jonsson: "Vi är politiskt överens"

Svaret från Billingehus var omedelbart och man hotade kommunen med skadestånd på hundratals miljoner.

Billingehus hävdar skada för hundratals miljonerKommunen kräver skadestånd av Billingehus

Kommunens advokat tog returen, tillbakavisade kraven och menade att kommunen kommer att rikta skadeståndskrav mot Billingehus om avtalet hävs.

Planerade nytt möte

När parterna hade visat upp sin stridsmundering lade sig tystnaden. I alla fall utåt.

Hävning av avtalet med Billingehus skjuts på framtiden

I slutet av november berättade Katarina Jonsson att ett nytt möte med Billingehus var inplanerat.

– Vi ska träffa First hotel i början av december för att se vad de tänker sig. Det jag har hört är att de har tagit till sig av det vi har fört fram, sa hon då till SLA.

Stort kramkalas

Den 18 december var det dags. Ny presskonferens på Billingehus. Men i stället för hårda ord om krav som inte uppfylls och hot om skadestånd, var det kramkalas och idel leenden. Nu var man överens och stridsyxorna grävdes ner.

"Vi är överens om Billingehus"

Billingehus presenterade en ny ritning över kongressanläggningen, och det var en kompromiss som båda parter kunde godta. Bland annat gällde diskussionen terrasser. Tre mindre planerade terrasser ströks i förslag två, och i kompromissförslaget, som nu gäller, finns en större terrass med.

Hotelldel på Billingehus får påbyggnad

Gisle Tangenes berättade också att man nu har valt att bygga nya rum i existerande byggnader, plus ytterligare en våning på hotelldelen längst norrut. Hotellet får då 300 rum i stället för nuvarande 240. Vid ett tidigare skede i processen var planen att landa på mellan 450 och 500 rum.

Några dagar före nyår lämnades bygglovsansökan för Billingehus in till Skövde kommun.

Alphyddan sjunger på sista versen

Artikeltaggar

BillingehusNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.