Hoppa till huvudinnehållet

Filmplats har premiär i Skövde

Publicerad:
Regissören Hugo Anderson kommer handleda Skövdes ungdomar att göra film. Här tillsammans med Lena Karlsson föreståndare för Nyeport och Kine Boman projektledare för Filmplats.
Regissören Hugo Anderson kommer handleda Skövdes ungdomar att göra film. Här tillsammans med Lena Karlsson föreståndare för Nyeport och Kine Boman projektledare för Filmplats. Foto: Filmplats

Att få skapa film eller utveckla sina kunskaper som filmare är det många som strävar efter. Under våren har Filmplats premiär i Skövde och där kommer de som deltar få lära sig om filmskapandet och skapa sin egen kortfilm.

Filmplats är ett Arvsfondenprojekt som drivs av Kulturungdom och har cirka 100 aktiva deltagare på sju olika orter i Västra Götaland. Projektet samarbetar med lokala aktörer kopplade till varje plattform, i Skövde samarbetar Filmplats med Nyeport och Studiefrämjandet.

Den 5 mars har Filmplats för första gången premiär i Skövde. Projektet riktar sig till alla mellan 13-25 som vill lära sig att skapa film eller utvecklas som filmare via praktiska workshops, personlig handledning och filmproduktion.

Temat för våren kommer att vara "rättvisa och lika villkor".

– Med dagens miljörörelse så vet vi att unga kan göra skillnad. Vi vill fånga upp ungas vision för vårt samhälle, fånga upp den kreativa kraften som finns och inspirera till filmskapande och nu under våren jobba med dokumentärt berättande utifrån principen om lika värde, säger Kine Boman, Projektledare för Filmplats.

Skapar minutfilm

Inom projektet kommer deltagarna få möjlighet att skapa dokumentär minutfilm. Det är en kortfilm på en minut där deltagarna får låta kreativiteten och fantasin flöda. Dessa filmer kommer sedan att ingå i olika gemensamma filmverk som har premiärvisning senare under hösten.

– Det är många som gör film men det är betydligt färre som får sin film visad. För den som vill hålla på med film så är visningen av Filmplats dokumentära filmverk en chans att nå ut och vem vet vad det kan leda till, säger Kine Boman.

Framgångsrik handledare

Handledare för Filmplats Skövde kommer vara Hugo Andersson som även driver sitt egna produktionsbolag "Hugo produktion". Hugo började att skapa film som tonåring och har genom åren gjort flera prisbelönta kortfilmer, men nu får han en annan utmaning i att ta fram nya talanger och filmskapare.

Artikeltaggar

FilmNyeportSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.