Hoppa till huvudinnehållet

De får högskolans mångfaldsstipendium

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Agnes Benkö och Emma Arltoft får årets mångfaldsstipendium på Högskolan i Skövde.
Agnes Benkö och Emma Arltoft får årets mångfaldsstipendium på Högskolan i Skövde. Foto: Högskolan i Skövde

Varje år delar Högskolan i Skövdes ut ett stipendium till en eller flera studenter som genom sitt examensarbete lyft temat mångfald. Årets utmärkelse går till Agnes Benkö och Emma Artloft.

Deras gemensamma uppsats heter "Camp and buried: Queer perceptions of queer tropes and stereotypes in games". Den bygger på en studie av hur personer som själva identifierar sig som queer uppfattar representationer avsedda att representera queera personer i såväl berättande som visuell estetik i data och tv-spel. De menar att minoritetsgrupper, och särskilt HBTQ-personer, ofta glöms bort.

– Spel har ett kanske ännu större problem med att det råder brist på nyanserad representation av minoritetsgrupper. Ofta blir det fel på grund av okunskap, inte för att någon försöker vara elak, och förhoppningsvis har vi bidragit till att ändra på det, säger Agnes Benkö, i ett pressmeddelande.

Emma och Agnes studerade båda dataspelsutveckling fast med olika inriktningar när de gjorde examensarbetet. De kommer nu att tilldelas diplom och få dela på 7 000 kronor.

– Det känns jättekul att vi får det här stipendiet. Vi trodde på att vårt arbete var viktigt och hoppades på att vi skulle vinna såklart, men sen vet man ju aldrig hur det går. Vi vill använda pengarna för att se till att fler spel med bra HBTQ-representation skapas. Men hur vi går till väga för det har vi inte listat ut än, avslutar Emma.

Artikeltaggar

Högskolan i SkövdeSkola och utbildningSkövdeStipendier

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.