Vasaloppet håller greppet

Ledare
PUBLICERAD:
Vasaloppet tillhör den svenska folksjälen.
Foto: ULF PALM / TT
Vasaloppet som på söndagen arrangerades för 96:e gången är manifestation för skidsporten och hela det svenska idrottslivet.

Söndagens lopp som varit fulltecknat sedan länge, vilket innebar 15 800 anmälda, är bara en del i ett arrangemang som växt ut till något enormt med en mängd olika lopp under en vecka som totalt samlade cirka 58 000 deltagare. Otroliga siffror, särskilt i år då det här med snö har lyst med sin frånvaro i stora delar av landet.

Ödets ironi var att det under söndagens lopp snöade, för många var det säkert första gången den här vintern som de såg den vita varan.

Det finns mängder av siffror runt Vasaloppet som imponerar och visar att loppet håller greppet och kanske är mer populärt än någonsin.

Damer på frammarsch

Länge var kvinnor inte välkomna i spåret mellan Sälen och Mora, men det har ändrat sig. 2020 var 17 procent av de anmälda kvinnor. Att damsegraren Lina Korsgren åkte i mål som totalt 57:e åkare är också något som skal lyftas fram. Här var det många män med höga mål om framskjutna placeringar som fick se sig slagna.

Sedan skall man komma i håg att Vasaloppet inte bara handlar om skidåkning, det finns lopp till fots och på cykel också. Något som självklart ligger helt rätt i tiden och visar att det finns en utveckling och framtidstro i ett lopp som har sitt ursprung i Gustav Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520-21. Så nästa år är det minsann 500-årsjubileum även om det första Vasaloppet genomfördes 1922.

Idrottsarrangemang är alltid något som berör, särskilt när vi pratar om riktiga klassiker och då behöver man inte vara det minsta idrottsintresserad för att vilja vara med eller sitta framför TV:n och titta. Det hör liksom till och är lika viktigt som sill på midsommar som skinka på julbordet.

Dominansen måste brytas

Tror också det är viktigt att vårda våra traditioner, även om grannen Norge är på väg att helt lägga beslag på skidsporten. De behöver självklart inte be om ursäkt för sina framgångar, men det är inte bra för intresset att de dominerar så stort.

Till och med i Vasaloppet på herrsidan är det mest Norge. De fyra första i mål på söndagen var norrmän och åkare från det landet har vunnit den svenska klassikern åtta år i rad.

Det blir en rejäl utmaning att försöka ta tillbaka initiativet. I dag får vi luta oss på våra skidtjejer med Ebba Andersson och Frida Karlsson och den nya färgstarka favoriten Linn Svahn i spetsen.

Här är jag säker på att de norska damerna kommer att utmanas och jag ser redan fram emot att få se tjejerna vid SM-veckan i Skövde 2023. Det finns ju helt ungt garde som är på väg framåt och jag är säker på att de kommer att vara ännu bättre när det är dags i Skövde.

Räkna med att det kommer bli en publikrusning bara för att få se längdåkningen. Tänk om det inte finns någon snö då? Där är jag faktiskt inte det minsta orolig för,

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.