Hoppa till huvudinnehållet

Inget mer valborgsmässofirande i Boulogner

Publicerad:
Kommunen har under många år arrangerat valborgsmässofirande i Boulognerskogen, men nu är det slut med det.
Kommunen har under många år arrangerat valborgsmässofirande i Boulognerskogen, men nu är det slut med det. Foto: Joacim F Kaiberger/arkiv

Det blir inget mer valborgsmässofirande i Boulognerskogen. Beslutet att avveckla firandet fattades redan 2015, men har ändå pågått sedan dess.

– När det finns andra aktörer som ordnar firanden ska kommunen inte göra det också, säger Petter Fahlström, (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nyligen fick medlemmarna i Volvo Skövde manskör reda på att det inte blir något valborgsmässofirande i Boulognerskogen. Kören brukar uppträda där, tillsammans med elever från musikskolan.

"Det är bedrövligt"

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det är ett firande för dem som bor centralt och det är många som går eller cyklar till Boulogner, säger körmedlemmen Göte Gunnarsson som har, via en tjänsteperson på kommunen, fått beskedet att firandet kostade 45 800 kronor 2019.

Göte menar att han i det här fallet hellre gör sig till talesperson för den vanlige medborgaren, än som medlem i kören.

– Har vi det verkligen så knapert i Skövde kommun att vi inte kan ha ett centralt firande?

Volvo Skövde manskör brukar uppträda på firandet i Boulognerskogen och medlemmen Göte Gunnarsson tycker att det är tråkigt att det inte längre kommer att finnas något firande centralt.
Volvo Skövde manskör brukar uppträda på firandet i Boulognerskogen och medlemmen Göte Gunnarsson tycker att det är tråkigt att det inte längre kommer att finnas något firande centralt. Foto: Joacim F Kaiberger/arkiv

Göte Gunnarsson berättar att han redan 2016 hörde att firandet i Boulognerskogen skulle avvecklas.

– Jag fick då i uppdrag att skriva en insändare till SLA. Dagen efter fick jag ett trevligt svar från dåvarande kultur- och fritidschefen Katarina Strömgren Sandh. Hon skrev i sin insändare att firandet skulle genomföras som vanligt.

Stämmer ryktet?Visst blir det firande i Boulogner

Valborg firades 2016 och varje år sedan dess. Fram tills nu. Men det visade sig att det som Göte Gunnarsson hade hört 2016 stämde, och att kultur- och fritidsnämnden redan i september 2015 hade beslutat att avveckla firandet.

Efter önskemål?

I protokollet står det "ej genomföra en del arrangemang" och på det skulle man spara 64 000 kronor. Där ingår, enligt kulturchefen Jenny Skarstedt, budgetposten för valborgsfirandet.

Varför firandet ändå har fortsatt kan bero på att medborgarna har önskat det, menar Jenny Skarstedt, men eftersom hon är ny på posten så vet hon inte exakt hur det har gått till.

Petter Fahlström, (L), har varit ordförande för kultur- och fritidsnämnden i drygt ett år, och har heller inte tillgång till hela historien. Men han berättar att frågan aktualiserades i höstas.

Andra aktörer

– I budgetdiskussionerna då hade vi en ren allmän diskussion om de firanden som kommunen arrangerar, och vi kom fram till att om det finns andra aktörer som arrangerar firanden så behöver kommunen inte göra det. Både Skövdebostäder och Lions har valborgsfiranden i Skövde.

Artikeltaggar

BoulognerskogenNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.