Ny dialogsatsning: "Jag vill vara mer tillgänglig för Skövdeborna"

Publicerad:
Katarina Jonsson och Christer Fröjdh träffades första gången i måndags efter flera heta debatter på sociala medier, framför allt gällande Billingefrågan. "Möten gav mig idén om att försöka träffa fler medborgare för dialog" säger Jonsson. Foto: Lena Jonsson

Nu ges Skövdeborna möjligheten att fika med Katarina Jonsson (M). "Jag vill möta medborgarna och prata om sådant som engagerar" säger Jonsson som nyligen för första gången träffade Skövdebon Christer Fröjdh som varit tuff i Billingefrågan - det mötet inspirerade till en dialogsatsning.

Christer Fröjdh är född och uppvuxen i Skövde och han har följt kommunens utveckling. Vissa saker gillar han, andra inte. Han har exempelvis varit mycket kritisk till Billingesatsningen.

– Visst, jag har haft en tuff, hård ton i den här frågan på sociala medier, säger Christer som medverkade vid en presskonferens med kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) på onsdagen.

"Ingen har nappat"

Men det var debatten med honom som till slut fick Jonsson att gå ett steg till än att svara på inlägg på Facebook, vara tillgänglig på telefon eller inbokade möten.

– Jag har många gånger tidigare bjudit in de som varit hårda i tonen, för att prata med dem mer, kanske förklara och diskutera, men det är aldrig någon som har nappat, säger Jonsson.

Men i fredags hände det, Christer Fröjdh tackade ja till ett möte och i måndags träffades de för första gången. Båda var på onsdagen överens om att det var ett bra möte, Christer sade sig i vart fall ha fått mer förståelse för helheten och omfattningen i Billingesatningen och för Katarina Jonsson var mötet det som fick en tidigare tanke att bli verklighet.

Vill möta medborgarna

– Nu sjösätter jag en ny form av dialog med medborgarna. Flera gånger i månaden, med start på eftermiddagen den 26 mars, finns jag på plats i kafeterian i stadshuset, ett bord är bokat, och vem som vill kan komma oanmäld och prata om det som engagerar eller som är aktuellt.

Vid andra tillfällen handlar det om informationsmöten och då och då kan man chatta via Instagram, kallat "chattande Katta" - Katarina Jonssonkallas Katta privat, därav namnet.

– Satsningen handlar om att jag vill göra mig mer tillgänglig för Skövdeborna, min roll ska vara mitt bland människorna. Tonen på sociala medier har blivit hårdare och därför kan det också vara bra att mötas, fysiska samtal bli bättre. Att mötas kan också skapa en större förståelse för varandra.

– Det handlar ju inte om att man måste tycka lika, utan om att an ska ha respekt för varandras åsikter. Det är också viktigt med tanke på hur svårt det är att få människor att engagera sig politiskt.

"Mitt jobb"

Hur många som dyker upp för att möta Katrina Jonsson är omöjligt att gissa.

– Jag gör inte detta för att jag tror att det ska komma massor av folk, det kanske inte kommer någon och jag blir heller inte besviken om det blir så. Men jag anser att det ingår i mitt jobb som kommunstyrelsens ordförande att möta medborgarna.

Satsningen kommer att utvärderas efter ett år. Om det slår väl ut är det inte omöjligt att arbetssättet kan utnyttjas av fler, både tjänstemän och politiker.

Exakta datum, tider och lokaler kommer att finnas på kommunens hemsida för övriga träffar. Redan nu är datum till och med 17 juni inplanerade.

Artikeltaggar

NyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare