Hoppa till huvudinnehållet

Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

Publicerad:
Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor, som det nu läggs mot gängvåld, skriver S-kvinnor i sin debattartikel.
Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor, som det nu läggs mot gängvåld, skriver S-kvinnor i sin debattartikel. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kvinnor flyr för livet överallt. Den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja - rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar. Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn eller att lämna sin familj, som när flickor och kvinnor, flyr från hedersvåld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor, som det nu läggs mot gängvåld. Regeringen har tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnor och barn, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i kommunerna och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter. De ska kunna röra sig fritt, som att till exempel kunna hämta sina barn på förskolan.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Ida Ekeroth, distriktsordförande S-kvinnor Skaraborg och ordförande S-kvinnor Mariestad

Maria Radivoj, ordförande S-kvinnor Essunga

Ingrid Törnqvist, ordförande S-kvinnor Falköping

Kristina Agustsson, ordförande S-kvinnor Grästorp

Gittan Wester, ordförande S-kvinnor Hjo

Lena Jenemark, ordförande S-kvinnor Lidköping

Camilla Skog, ordförande S-kvinnor Skara

Monica Green, ordförande S-kvinnor Skövde

Zelal-Sara Yesildeniz, ordförande S-kvinnor Tidaholm

Petra Sahlström, ordförande S-kvinnor Vara

Artikeltaggar

Debatt