Danmark stänger gränsen i kampen mot corona

Publicerad:
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelar att gränserna kommer att stängas från och med klockan 12 på lördagen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau

Danmark stänger gränsen från och med i morgon för att stoppa spridning av coronaviruset – utlänningar måste från och med då ha ett "giltigt syfte" för att få lov att passera.

Beslutet ska inte påverka godstrafiken till Sverige eller svenskar som jobbar i Danmark, enligt Sveriges regering.

Polen stänger gränserna

– Från och med i morgon klockan 12 stänger vi de danska gränserna tillfälligt. Det kommer fortfarande vara möjligt att transportera livsmedel, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressträff, rapporterar Ekstrabladet.

Stängningen gäller till och med den 13 april.

Giltigt syfte krävs

För att få lov att passera gränsen till Danmark måste utlänningar ha ett "giltigt syfte" att vistas i landet, säger Frederiksen.

– Alla turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har giltiga skäl att visats i Danmark, får inte komma in i Danmark.

I praktiken innebär det att det införs gränskontroll. Polisen och militären kommer att ta hand om gränskontrollen, enligt Frederiksen.

Den som arbetar i Danmark påverkas dock inte av stängningen. Även danska medborgare kommer fortsättningsvis kunna passera gränsen.

– Vi kommer att se bilköer vid gränserna och vid flygplatserna. Vi kommer att se att en del flyg-, färje- och tågförbindelser helt eller delvis stoppas, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Liselotte Sabroe

"Knyter till säcken"

Polisen kommer på lördag att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

– Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge. Vi knyter till säcken, säger han.

Polisen kommer på lördagen att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera.

Enligt statsministern Mette Frederiksen har Sverige, Norge och Tyskland informerats om gränsstängningen.

Över 800 danskar har konstaterats smittade.

Damberg: Hindrar inte godstrafiken

"Beslutet ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark och inte heller påverka godstrafiken till Sverige", säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt. Danmark har meddelat att man imorgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge", skriver Damberg.

"Måste informera passagerarna"

Svenska rederiet Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från imorgon, så är det bara, säger han till tidningen.

I dag går passagerarfärjorna var tjugonde minut. Passagerare reser både med och utan egen bil. Färjorna tar också många lastbilar, som enligt Danmark ska släppas igenom gränsen. Hur sorteringen ska gå till är oklart.

Artikeltaggar

CoronavirusetDanmarkInrikes/utrikesMette FrederiksenMikael Damberg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare