Hoppa till huvudinnehållet

Militär ska vakta Danmarks gräns

Publicerad:
Danmark stänger gränsen från och med lördagen för att stoppa spridning av coronaviruset. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med lunchtid stänger Danmark sina gränser mot omvärlden för att stoppa virusspridning. Polis och militär sätts ut för att ta hand om gränskontrollen.

Hur beskedet slår mot svenskar på båda sidor gränsen är oklart.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade under en pressträff på fredagen att landets gränser skulle stänga från klockan 12 på lördagen. Men det skulle fortfarande vara möjligt att transportera livsmedel, medicin och andra nödvändiga varor. Stängningen gäller en månad.

För att få lov att passera gränsen till Danmark måste utlänningar ha ett "giltigt syfte" att vistas i landet, sade Frederiksen.

– Turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har giltiga skäl att visats i Danmark, får inte komma in i Danmark.

I praktiken innebär det att det införs gränskontroll. Polisen och militären kommer att ta hand om gränskontrollen, enligt Frederiksen.

Den som arbetar i Danmark påverkas dock inte av stängningen. Även danska medborgare kommer fortsättningsvis att kunna passera gränsen.

Inte heller svenskar som varit på resa utomlands kommer att hindras från att passera gränsen. De anses ha giltigt skäl för inresa. Det gäller även vid transit på Kastrups flygplats.

"Knyter till säcken"

Polisen kommer på lördagen att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

– Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge. Vi knyter till säcken, säger han.

Vad som händer med Skånetrafikens verksamhet kunde bolaget på lördagsmorgonen inte svara på, trots att man suttit i en rad möten med bland andra Banedanmark, DSB och Trafikverket under fredagskvällen. Skånetrafiken säger att de inte informerats om beslutet i förväg.

– Vi vet inte vad som händer än, men vi kommer att lägga allt krut på att ta reda på mer. Vi återkommer när vi vet mer om vad det betyder för trafikanterna, säger Mattias Hennius, presschef vid Skånetrafiken.

Han menar att det inte gjorts några förändringar i trafiken under natten.

– Vi vet inte mycket mer än vad vi visste i går. Vi kommer att har möten nu på morgonen också, men det här hänger inte på oss utan handlar om beslut från andra, säger Mattias Hennius,

Stena Line stänger trafik

Svenska rederiet Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från i morgon, så är det bara, säger han till tidningen.

I dag går passagerarfärjorna var tjugonde minut. Passagerare reser både med och utan egen bil. Färjorna tar också många lastbilar, som enligt Danmark ska släppas igenom gränsen. Hur sorteringen ska gå till är oklart.

Färjerederiet Stena Line skriver i ett pressmeddelande på fredagskvällen att man med anledning av det danska beslutet stänger ner passagerartrafiken till Danmark tills vidare. Även till Polen – som också stänger sina gränser – stoppas passagerartrafiken.

Frakttrafiken kommer dock att fortsätta tills vidare, skriver Stena Line.

Carin Fock/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetDanmarkInrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.