Hoppa till huvudinnehållet

Svea skänkte bort sina födelsedagspengar

Publicerad:
För sin donation på 5 050 kronor har Svea fått ett diplom som hon gärna visar upp. Foto: Tobias Larsson Franzén

Svea Billing fyllde nyligen sex år. På önskelistan fanns inte några leksaker, utan pengar som hon valde att skänka till Barncancerfonden. Summan blev över förväntan.

När Svea firade sin sexårsdag härom veckan anordnades ett stort kalas med hennes 25 andra förskolekompisar. Hon, med hjälp av sina föräldrar, hade hyrt Käpplundaskolans gymnastiksal. Det var hennes allra första födelsedagskalas med andra än släkt och nära vänner, och således hennes största firande hittills. En stor händelse för vilken sexåring som helst.

I inbjudan till denna framgick det att de som kom inte behövde göra sig besväret att köpa en present till Svea. De kunde i stället swisha en valfri slant. Dessa pengar skulle skänkas till Barncancerfonden.

Sagt och gjort. Och nu har Svea fått ett diplom som tack för sin gest. Ett diplom som hänger på dörren till hennes rum. 5 050 kronor var det som hon lyckades få in till organisationen på det här sättet.

Svea och mamma Malin är nöjda med summan som de lyckades få in till Barncancerfonden.
Svea och mamma Malin är nöjda med summan som de lyckades få in till Barncancerfonden. Foto: Tobias Larsson Franzén

– Vi pratade om Barncancerfonden och vad pengar som skänks dit kan gå till, till exempel roliga aktiviteter för barn som bor på sjukhus. Det tyckte Svea var en jättebra idé, berättar mamma Malin Danielsson under SLA:s besök hemma hos familjen.

– Det kändes mycket bättre än att få paket, säger födelsedagsbarnet själv som har en hel del spring i benen och har svårt att sitta still vid köksbordet.

Bakgrunden till familjens beslut har också mycket att göra med slöseriet av resurser och påverkan på klimatet. Familjen har räknat ut att summan motsvarar runt 30 barbiedockor.

– Vi har diskuterat det här mycket. Vid såna här stora barnkalas blir det ju väldigt många onödiga paket. Men genom att göra så här blir pengarna så mycket mer värda än att köpa leksaker för samma summa som bara går sönder. Det är ett budskap vi vill förmedla och hoppas att fler tar initiativ till, säger Malin.

Gästerna hade som sagt inte några köpta presenter med sig, men däremot andra ting som är värda minst lika mycket, som egengjorda teckningar, ballonger och armband.

Vill du göra så här nästa gång du fyller år också?

– Ja, svarar Svea.

Artikeltaggar

BarncancerfondenNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.