Hoppa till huvudinnehållet

Efter coronautbrottet: Här är Sverige nu

Publicerad:
Många evenemang spelas för nära tomma läktare. Arkivbild. Foto: Teigen, Trond Reidar

Inga resor, glest med folk på städernas gator och en börs i mer eller mindre fritt fall.

Den senaste tidens virusbekämpning av coronaviruset har fått Sverige att tvärbromsa.

• Smittan. Drygt 900 personer i Sverige har konstaterats smittade. Två personer har hittills avlidit, båda äldre personer med underliggande sjukdomar.

• Vården. Vården varnar för brist på vissa varor, som handsprit och skyddsutrustning. Socialstyrelsen har tillfälligt gått in för att sköta upphandlingen nationellt. Flera sjukhus och äldreboenden säger nej till besök för att undvika att smittan sprids till äldre, som är i riskgruppen.

• Ekonomin. Pandemin har fått ekonomin att tvärnita och den svenska börsen har svängt kraftigt de senaste två veckorna. För att undvika en djup recession gick Riksbanken ut i veckan med ett krispaket på 500 miljarder kronor i lån till drabbade företag. Flera andra länder har lanserat liknande stödprogram efter coronaviruset utbrott. Syftet är att förhindra att krisen förvärras. Regeringen har antytt att ytterligare insatser kommer.

• Resandet. Utrikesdepartementet avråder från "icke nödvändiga resor" till andra länder. Avrådan gäller en månad, till den 14 april och handlar om besöks- och turistresor. Vissa resor kan ändå göras, som till exempel samhällsviktiga arbetsresor. Flera researrangörer ställer helt in sina resor från och med nu, bland annat Apollo, Tui och Ving.

• Företagen. Flygbranschen har drabbats hårt av coronaviruset eftersom få kan eller vill flyga efter utbrottet. Även hotell- och turistbranschen har drabbats hårt och personal har varslats om uppsägning. Landets småföretag, som frisörer, taxiförare, restauranger och småbutiker drabbas också hårt när många väljer att stanna hemma. Krav på ekonomiska insatser från regeringen har förts fram.

• Sport. Nästan samtliga större sporthändelser har ställt in. Svenska cupen i fotboll har skjutits upp, slutspelet i hockey har skjutits upp och flera kvalmatcher har ställts in. De få matcher som ändå spelas, spelas med tomma läktare efter beslut om att tillåta sammankomster med max 500 deltagare.

• Kultur och nöje. Stora konserter och teaterföreställningar ställs in. Även pågående filminspelningar har avbrutits eller skjutits upp. Många frilansare riskerar att helt bli av med sin försörjning. Även kulturvärlden har vädjat till regeringen om hjälp.

Carin Fock/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetSocialstyrelsenSverigeUtrikesdepartementetVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.