Dan Persson, vd och huvudägare för Knistad har stora visioner för anläggningens utveckling. Spa-anläggning, nybyggd restaurangdel och en växande Äppelbyn är några av ingredienserna när den lantliga atmosfären ska locka fler gäster.
Det råder ett slags lugn över Knistad Herrgård i mitten av veckan, trots att kraftiga vindar drar in över anläggningen där ett par golfentusiaster stretar på i motvinden. I spåren av coronaviruset har dessutom en konferens ställts in och i gamla bardelen har nyligen soteld härjat i murstocken. Men vd Dan Persson är det trots det mycket positiv inför framtiden när han går i utbyggnadstankar.
– Vi börjar tidigare med renoveringen efter branden bara, så det är ingen fara. Nu kommer vi att satsa över tio miljoner kronor på en ny restaurangdel och samtidigt utveckla den gastronomiska sidan. Vi har duktiga kockar så det är något av en gömd skatt vi har i köket, säger Dan Persson.
Den lantliga idyllen som präglar Knistad, golfbanan och omgivningen i stort är något som ska tas tillvara än mer, bland annat med spa-anläggning, egen grönsaksodling, ett hjorthägn och på sikt ett eget slakteri.
– Vi har besökt och hämtat inspiration från The Pig, som är ett engelskt lantligt hotellkoncept. Det är inte så snofsigt utan har en mer avslappnad stil men med väldigt kunnig personal, trivsam miljö och god mat, berättar han.
– För vår del gäller att hitta vad essensen är med ett lantligt spa på Knistad. Här kan det handla om egna odlingar, kött som vi själva jagat och fantastisk mat. En miljö som andas glädje är viktigt, säger Persson.
Men fler gästnätter och spa betyder att kommunalt VA måste till för att planerna ska gå i lås. I det som Dan Persson beskriver som ett lantligt njutningskoncept ingår till exempel en rejäl satsning på restaurangens nya a la carte-meny. Närodlade grönsaker kan bli möjligt när anläggningens tennisbanor istället får ge plats åt växthus.
– 2019 var bästa året genom tiderna för Knistad AB, omsättningen var över 44 miljoner kronor och vi sålde mer än 12 000 rumsnätter. Men för att växa i framtiden måste vi bädda ner ännu fler gäster, menar Dan Persson.