Hoppa till huvudinnehållet

Klassfotbollen flyttas fram: "Letar efter en ny helg till hösten"

Publicerad:
Skövde AIK flyttar fram Klassfotbollen till hösten.
Skövde AIK flyttar fram Klassfotbollen till hösten. Foto: Erica Augustsson

I Lidköping har man redan beslutat att flytta Klassfotbollen ifrån maj till augusti.

Skövde AIK avser att göra samma sak och hitta ett nytt datum för årets fotbollsfest till hösten.

– Vi siktar på att skjuta fram Klassfotbollen till hösten och letar efter någon ny helg, säger Skövde AIK:s klubb- och sportchef Per Åstemo.

Klassfotbollen i Skövde skulle ha genomförts under två dagar den 30-31 maj men under den pågående pandemin med spridningen av coronaviruset tvingas arrangören Skövde AIK att flytta sin fotbollsfest, som har hållit på sedan 1999, till hösten.

– Vi kommer att flytta Klassfotbollen. Nu letar vi efter lediga helger. Vi har inga planer på att ställa in Klassfotbollen helt och hållet. Det är en viktig del i vår verksamhet. Vi har hållit på så länge så vi vill inte heller gärna ställa in. Det är ju för barnens skull vi arrangerar det men det är jättesvårt med den här utvecklingen, säger Skövde AIK:s klubb-och sportchef.

Han berättar att den dagliga verksamheten i klubben fortskrider.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer men vi gör lite annorlunda och försöker få spelarna att byta om hemma och sådana saker.

Per Åstemo, klubb- och sportchef i Skövde AIK.
Per Åstemo, klubb- och sportchef i Skövde AIK. Foto: Johan Espefält

Det är inte klart när de högsta fotbollsserierna, allsvenskan och superettan, kan starta.

Skövde AIK spelar i Ettan som är den tredje högsta fotbollsdivisionen. SAIK skulle ha begått seriepremiär i början av april men vad som händer med Ettan är fortsatt oklart.

– De avvaktar för att se vad Folkhälsomyndigheten tycker om våra arrangemang eftersom vi har så få åskådare på våra arrangemang. Det går ju ner i division 2 och division 3 också. För vår del är det bara att avvakta och se. Vi har inte fått något konkret besked än, säger Per Åstemo.

Ulvåkers IF:s hoppas kunna genomföra Ulvacupen i mitten av juni men följer utvecklingen och överväger olika scenarier.
Ulvåkers IF:s hoppas kunna genomföra Ulvacupen i mitten av juni men följer utvecklingen och överväger olika scenarier. Foto: Johan Espefält

Ulvacupen kan vara hotad

Ulvåkers IF har arrangerat ungdomsturneringen Ulvacupen sedan 1970-talet men det rådande hälsoläget gör att cupen, som i år är tänkt att anordnas den 12-14 juni, kan vara i farozonen.

– Det känns som att vi har kontroll på situationen men vi är bekymrade. Det är ju lite oroligt och ovisst i hela verksamheten. Vi har skickat ut en information till de lag och föreningar som redan är anmälda om att vi följer utvecklingen och i dagsläget spelas Ulvacupen som planerat, säger Ulvåkers IF:s ordförande Mattias Frisk.

– Vi diskuterar olika scenarier. Det kan bli att vi genomför Ulvacupen som planerat eller också behöver vi ta ställning till andra scenarier. Det handlar om möjligheten att kunna flytta fram eller att tvingas ställa in. Det handlar om hela spektret. Vi får försöka att kartlägga vilka möjligheter som finns, fortsätter han.

Mattias Frisk är ordförande i Ulvåkers IF.
Mattias Frisk är ordförande i Ulvåkers IF. Foto: Johan Espefält

Inför inköpsstopp

Ulvacupen är en viktig inkomstkälla för klubben.

– Vi har lagt en budget det här året med ett knappt plusresultat. Om Ulvacupen skulle ställas in innebär det att vi inte kan göra ett sådant resultat. Det blir konsekvensen. Vi kommer att ta beslut på att införa inköpsstopp för det som inte är verksamhetskritiskt från och med idag tills vi vet mer.

Ulvåker har aktiverat sin interna krisgrupp men bedriver fortsatt träningar.

– Vi har gått ut på vår hemsida och med brev till våra ledare om hur vi tolkar situationen. Vi följer fotbollsförbundens i kombination med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. I dagsläget bedriver vi fortsatt träningar och även matcher där det är i mindre omfattning men vi har själva valt att ställt in Vinterulven som vi skulle ha kört varje helg. Ungdomarna skulle ha spelat en helg per åldersgrupp. Det är en miniturnering som inte blir av, säger Mattias Frisk.

Artikeltaggar

FotbollKlassfotbollPer ÅstemoSkövde AIKUlvacupenUlvåkers IF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.