Hoppa till huvudinnehållet

Resor avbokas i rekordfart hos lokala bussbolag och researrangörer

Publicerad:

I takt med att oron för coronaviruset sprider sig så bokas resor av på löpande band. De lokala bussföretagen och researrangörerna Hellbergs buss och Forellenresor har fått ställa in mängder av resor.

Sebastian Hellberg på Hellbergs buss har fått boka av flera resor.
Sebastian Hellberg på Hellbergs buss har fått boka av flera resor. Foto: Roland Svensson

På Hellbergs buss står flera av fordonen uppställda utanför garaget, bussar som egentligen skulle rullat omkring med passagerare till olika evenemang i landet. Mängder av bokade transporter har ställts in på grund av coronaviruset.

– Det händer inte så mycket just nu tyvärr och det mesta står helt stilla, konstaterar Sebastian Hellberg på bussföretaget. Som tur är så har vi fortfarande skolskjutsarna som håller i gång det hela, säger Hellberg.

Företag och föreningar som annars anlitar bussbolaget har under senare dagar ofta valt att ställa in resor genom egna beslut. Ibland rör det sig om arrangemang som helt sonika ställs in eller flyttas framåt i tiden, osäkerheten är stor just nu.

– Bland annat är det företag som avbokat resor till mässor som inte kan genomföras just nu. Flera idrottskörningar har bokats av och nu hade vi en bussresa med klubbmedlemmar som skulle flyga utomlands på en golfresa, och som tvingats att ställa in den, annars skulle vi kört dem till flygplatsen, säger Sebastian Hellberg.

Teaterresor, en resa till Halland med Skövde allmänna konstförening och shoppingutflykter till Ullared är exempel på andra arrangemang som som Hellbergs buss skulle utfört men som nu ställs eller skjuts på framtiden.

Hos researrangören Forellenresor är dagsläget lika illa. Resor utomlands bokas av på löpande band, bland annat på grund av att flera länder stänger sina gränser eller att man avråder från resor till ett visst land

 Bengt Ohlsson på Forellenresor har kontaktat sina kunder för att, i många fall, boka om resor till senare.
Bengt Ohlsson på Forellenresor har kontaktat sina kunder för att, i många fall, boka om resor till senare. Foto: Roland Svensson

– Vi måste följa de regler som gäller nu och kommer vi inte in så kommer vi inte in, så enkelt är det, säger Bengt Ohlsson på Forellenresor. Vi har ringt upp de berörda när det gäller inställda resor inom den närmaste tiden.

– Men många vill åka senare så vi hoppas att resandet kommer igång så småningom, säger han. Kunderna som betalat kommer få sina pengar tillbaka, vissa hotell vill ha betalt men det drabbar inte våra kunder, säger Bengt Ohlsson. Vi hade till exempel en flygresa med Lufthansa och där fick vi gottgörelse för biljetterna. Det kommer en annan tid och det gäller att ha goda relationer inom branschen, menar Ohlsson.

Artikeltaggar

FlygtrafikKollektivtrafikNyheterSkövdeTurism

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.