Färre människor rör sig ute - men centrumhandeln kan gynnas

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Martina Johansson och Yatzy behöver inte trängas när de promenerar genom centrum.
Foto: Roland Svensson
Coronaviruset är orsaken till att många väljer bort att röra sig ute i Skövde. Rädslan för att stöta på smitta gör att många håller sig hemma och undviker onödiga besök i affärer, restauranger, kaféer och andra mötesplatser.

Rådhusgatan som annars är full av liv och rörelse är ganska så folktom under tisdagseftermiddagen. Förvärras coronaläget riskerar många platser i landet att förvandlas till rena spökstäder. En av få som traskar runt i centrum är högskolestudenten Martina Johansson som promenerar med sin hund Yatzy.

– Går ofta här med min hund och nu tycker jag det börjar märkas att mindre folk rör sig ute på stan, säger hon. Nu får vi tydligen vara hemma och läsa på distans och det kommer att gå bra, men vi får se hur högskolan gör med vår tenta på fredag, säger Martina.

På Akademibokhandeln är läget lika lugnt som ute på gatorna runt Hertig Johans torg, och i butiken kan Maud Holmberg passa på att plocka fram fler pussel.

– Vi har sålt mycket pussel och det är en bra sysselsättning om man måste vara hemma och inte kan gå till sitt arbete. Vi har även kunder som handlar böcker åt äldre människor som själva inte vill gå i affärer, säger hon.

Pussel och bokläsning är bra om man tvingas vara hemma, menar bokhandelns Maud Holmberg.
Foto: Roland Svensson

Butiksägarna Susanne Pettersson och Sara Salomonsson som driver Clarks respektive Sarali garn och present, ser en något positiv trend för centrumhandeln.

– Vi har flera kunder som vill undvika köpcentrum nu och hellre väljer att handla och stötta oss i centrum, menar Susanne.

Sara är också ledare för Zarakören och där har man anpassat sin träning efter omständigheterna.

– Vi är 95 personer i kören och nu har jag delat upp dem i grupper. I kväll blir det altstämmorna som kommer på körövningen och de andra får träna på sina stämmor hemma, säger Salomonsson.

Butiksägarna Susanne Pettersson och Sara Salomonsson ser lite ljust på centrumhandeln när färre vill besöka köpcenter.
Foto: Roland Svensson
Take away-mat är ett sätt för restaurangbranschen att hålla igång verksamheten.
Foto: Roland Svensson
Mikael Gustafsson brukar ta igen sig i på sofforna Commerce. "Det är mindre folk på stan men jag undviker ändå folksamlingar", säger han.
Foto: Roland Svensson
Färre tåg och resenärer, då kan man ta cykel genom tuben på resecentrum.
Foto: Roland Svensson
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.