Framdörrar kan stängas på bussar

Nyheter
PUBLICERAD:
Resenärer kan från och med onsdag få kliva på bussen via den bakre dörren. Det med anledning av förarnas oro kring coronavirus. Arkivbild.
Foto: Christer Clausson
De som åker kollektivt kan från och med onsdag få kliva på bussen via den bakre dörren. Anledningen är att minska förarnas oro kring coronaviruset.

Kollektivtrafiken går som vanligt men nu genomför Västtrafik en mindre förändring. De som åker buss kan behöva gå på bussen genom dörrarna i mitten eller bak i bussen. Den främre dörren på bussarna kan stängas och även vissa platser närmast föraren. Åtgärden genomförs för att förarna ska känna sig trygga och minska oron för coronaviruset.

Möta oron

– Vi ger nu våra trafikföretag möjlighet att genomföra åtgärder för att möta den oro som finns bland förarna. Syftet är att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik så att våra kunder kan fortsätta att ta sig till sina arbeten, sjukvård och skola, säger Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet i ett pressmeddelande.

Enligt Västtrafik är åtgärderna inte kopplade till smittspridning utan av hänsyn till både förare och resenärer. Enligt Folkhälsomyndigheten finns i nuläget inga rekommendationer om att begränsa resandet i kollektivtrafiken eller att stänga framdörren.

Måste ha biljett

Resenärerna måste fortsatt ha en giltig biljett. På de bussar där resenären inte kan gå på bussen via framdörren och betala biljetten hos chauffören uppmanas resenärerna att istället köpa en biljett i appen Västtrafik To Go, i en Västtrafikbutik eller hos ett ombud.

Västtrafik har vidtagit flera åtgärder på grund av coronaviruset bland annat har organisationen har gått upp i stabsläge. Västtrafik följer utvecklingen och förberedelser pågår för att kunna ställa om trafiken om det blir nödvändigt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.