Hoppa till huvudinnehållet

Folkhälsomyndigheten: 16 döda i Sverige

Publicerad:
Satellitbilder visar nu att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid minskar över Europa. Förändringen är tydligast i norra Italien. Den Europeiska rymdstyrelsen ESA tolkar det som en följd av karantänåtgärder och minskat resande på grund av det nya coronaviruset, i likhet med hur utsläppen tidigare har minskat kraftigt i Kina.
Satellitbilder visar nu att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid minskar över Europa. Förändringen är tydligast i norra Italien. Den Europeiska rymdstyrelsen ESA tolkar det som en följd av karantänåtgärder och minskat resande på grund av det nya coronaviruset, i likhet med hur utsläppen tidigare har minskat kraftigt i Kina. Foto: ESA

Totalt har 16 personer som smittats av covid-19 avlidit i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

1 623 personer har bekräftats smittade av viruset i landet.

Antalet dödsfall i världen som bekräftats vara relaterade till det nya coronaviruset har överstigit 10 000, enligt Reuters sammanställning.

Totalt har drygt 245 000 människor bekräftats smittade med viruset sedan utbrottet startade i Wuhan i Kina i december.

Kina har fortfarande överlägset flest registrerade fall, över 81 000 smittade personer varav hittills drygt 71 000 tillfrisknat. Men Italien är värst drabbat räknat i antalet dödsfall – drygt 3 400 jämfört med omkring 3 250 i Kina.

Ovärdigt bemötande

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten är kritisk till hur statsepidemiolog Anders Tegnell har bemötts av andra människor i den pågående situationen, säger han på myndighetens dagliga presskonferens.

– Det är närmast ovärdigt, det han har utsatts för, säger han.

Aldrig någonsin har de fått sådan positiv respons, men det har heller "aldrig varit en sådan våg av kritik" mot myndigheten, säger han.

– Och han (Anders Tegnell) har fått utstå kritik som om det vore en liten firma. Det här är ju väldigt mycket ett lagarbete.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesKinaSverige

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.