Tranfestival och föredrag ställs in

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu på lördag öppnar Trandansen och naturum Hornborgasjön.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Det blir en lite annorlunda transäsong vid Hornborgasjön än vanligt i år. För att minska risken för spridning av coronaviruset ställs bland annat Tranfestivalen in.

Allt fler tranor börjar att dyka upp vid Hornborgasjön nu när värmen kommer mer och mer. Med tranorna kommer även fågelskådare i massor.

Nu på lördag, den 21 mars, öppnar informationscentralen Trandansen upp för året, likaså naturum Hornborgasjon och Café Doppingen. Dessa får dock kortare öppettider än vanligt.

Men det är inte den enda åtgärden man vidtar för att minska spridningsrisken av coronaviruset. Antalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt begränsas - max 30 i Trandansen och 60 i naturum Hornborgasjön. Besökare uppmanas också att betala enbart med kort eller swish. För att minska riskerna för spridning av Coronaviruset kommer också större evenemang som Tranfestivalen att ställas in. Alla föredrag som var tänkta att hållas inomhus ställs också in.

– Vi följer noga alla rekommendationer som kommer från myndigheterna. Om det blir några ändringar kommer vi snabbt att berätta om det via vår hemsida, säger Sofie Stålhand, föreståndare på naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Aktiviteter ute

I stället läggs fokuset på aktiviteter utomhus. Fågelvärdar från BirdLife Sverige, Falbygdens fågelklubb och Skövde fågeklubb kommer bland annat att finnas på plats utomhus för att visa fåglar. Även andra guidningar och aktiviteter för barn genomförs utomhus.

– Vi väljer att öppna eftersom vi tror att det är viktigt att folk kan fortsätta att komma ut i naturen. Därför fortsätter vi också att hålla i guidningar utomhus, säger Sofie Stålhand.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.