IOK-medlem: Beslutet taget – OS-skjuts upp

Sport | Coronaviruset
PUBLICERAD:
President Donald Trump och den japanska premiärministern Shinzo Abe. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci
Flera nationer bojkottar, världsledare manar andra länder att följa efter.
Samtidigt sätter Donald Trump och Världshälsoorganisationen WHO press på IOK att fatta ett beslut och en IOK-ledamot säger till USA Today att ett beslut är fattat om att skjuta upp OS i Tokyo.
Ett sommar-OS i Tokyo i år verkar allt mer osannolikt.

Det är IOK-medlemmen Dick Pound som i en intervju med USA Today säger att OS skjuts upp.

Om fyra månader, den 24 juli, är det tänkt att OS-elden ska tändas på Olympiastadion i Japans huvudstad Tokyo och att de 32:a olympiska sommarspelen ska pågå i drygt två veckor.

Men coronavirusets globala spridning ser mer och mer ut att tvinga Internationella olympiska kommittén, IOK, att flytta på spelen.

Under eftermiddagen meddelade Världshälsoorganisationen WHO att över 300 000 bekräftade fall har rapporterats världen över och att pandemin accelererar.

"Stort förtroende"

– Vi sätter stort förtroende i att den japanska regeringen och IOK inte kommer att fullfölja planerna för ett OS om det skulle innebära fara för utövare och publik, säger Mike Ryan, läkare och verkställande direktör hos WHO.

Uttalandet kommer samma dag som flera länder och världsledare ökat trycket på IOK att flytta OS.

+ Stornationen Australien har meddelat sina aktiva att de ska förbereda sig för ett OS nästa år.

+ Norge, Österrike och Kanada är tre länder som har sagt att de bojkottar ett OS i sommar och vill se en flytt. Kanadas premiärminister Justin Trudeu har också manat ännu fler nationer att följa efter.

+ USA:s president Donald Trump har hyllat Japans premiärminister Shinzo Abe på Twitter och sedan skrivit:

"Han kommer att fatta rätt beslut!"

IOK-ledamoten Dick Pound säger till USA Today att beslut om flytt är fattat, men att detaljer för flytten återstår.

– Mot bakgrund av den information IOK tillhandahåller har ett beslut fattats, säger Pound till USA Today.

Herr-EM har flyttats

I helgen sade IOK att ett definitivt besked kring Tokyo-OS kommer att meddelas inom fyra veckor. Men WHO:s verkställande direktör och läkare Mike Ryan säger sig tro att beskedet kommer "väldigt snart".

Trycket på IOK och Japans OS-organisation att skjuta på OS har ökat i rask takt tillsammans med nyhetsrapporteringen kring det nya coronaviruset

Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelade i tisdags bland att herrarnas EM flyttas från i sommar till samma tidpunkt nästa år, som en konsekvens av virusutbrottet.

David Hjorter/TT

Mike Ryan.
Foto: Salvatore Di Nolfi

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.