Japan och IOK överens: OS skjuts upp

Sport | Coronaviruset
PUBLICERAD:
De olympiska ringarna står klara utanför olympiastadion i Tokyo.
Foto: Jae C Hong/AP/TT
Japan och IOK är överens om att flytta fram OS i Tokyo ett år.
Det säger Japans premiärminister Shinzo Abe efter ett möte med IOK:s ordförande Thomas Bach.
IOK:s exekutiva kommitté har senare i dag en hastigt arrangerad telefonkonferens, enligt en källa till Reuters som säger att ett uttalande från IOK kan komma i dag.

Japans premiärminister Shinzo Abe hade vid lunchtid, svensk tid, ett telefonmöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Där bad han Bach om att flytta fram OS ett år – och om ett snabbt beslut.

– Jag föreslog en framflyttning av OS på runt ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens, sade Shinzo Abe till reportrar efter mötet.

IOK har hastigt kallat till ett möte med den exekutiva kommittén, säger en källa till Reuters. Källan säger även att IOK "troligen" kommer med ett uttalande senare i dag.

Problemet med att flytta fram OS ett år har varit att spelen i så fall krockar med friidrotts-VM, som ska hållas i Eugene i USA nästa år. Men en lösning tornade upp sig när Internationella friidrottsförbundet (IAAF) sade sig vara villigt att flytta på världsmästerskapet för att ge plats åt OS.

Flera länder bojkottar

I spåren av den globala spridningen av det nya coronaviruset har kraven på att skjuta upp spelen ökat kraftigt de senaste dagarna. Norge, Österrike och Kanada gick under måndagen ut med att de bojkottar ett OS i sommar och vill se en flytt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har också manat fler nationer att följa efter.

USA: Flytta OS

Senast i raden att propagera för att OS flyttas är USA:s olympiska och paralympiska kommitté (USOPC).

"Det är tydligare än någonsin att en senareläggning är den bästa vägen", skriver organisationen i ett uttalande.

I en enkät som USOPC har skickat till omkring 4 000 amerikanska idrottare säger 65 procent av de svarande att deras träning har påverkats markant, eller har ställts in helt, på grund av restriktionerna som införts för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Det spelar ingen roll om pandemin skulle vara över till sommaren, menar organisationen. Alla kvaltävlingar som har ställts in, dopningsprover som inte kommer att kunna göras och förlorade träningstillfällen gör det omöjligt att genomföra OS oavsett.

Under tisdagsmorgonen skickade OS-arrangören i Japan ut en medieinbjudan till ett styrelsemöte med efterföljande presskonferens på måndag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.