Hoppa till huvudinnehållet

Nu rivs anrika Alphyddan

Publicerad:
Nu rivs Alphyddan.
Nu rivs Alphyddan. Foto: Tobias Larsson Franzén

Alphyddans är snart ett minne blott. Arbetet med att riva byggnaden inleddes tidigare i veckan.

På den avspärrade ytan kring byggnaden står en grävmaskin parkerad med armen vilande mot marken. Ännu inte uppstartad för dagens arbete. Tegelfasaden på den södra delen av huset är bortskrapad och verandan finns inte längre kvar. I övrigt är byggnaden i princip ännu orörd, utvändigt i alla fall.

Tegelfasaden på den södra delen är borta.
Tegelfasaden på den södra delen är borta. Foto: Tobias Larsson Franzén

Så såg läget ut när SLA besökte platsen under onsdagsförmiddagen. Arbetet med att riva Alphyddan inleddes i tisdags. Inom två till tre veckors tid är den endast ett minne blott, vilket är den tid som arbetet väntas ta.

Vill man få en sista nostalgisk glimt av byggnaden innan den är borta så gäller det alltså att passa på nu innan det är för sent. Det gäller dock att respektera avstängningarna som finns på platsen eftersom arbete pågår.

Den anrika byggnaden ska rivas för att göra plats åt First hotell Billingehus utbyggnad med kongresshall. Hotellets ägare och Skövde kommun har som bekant tecknat avtal om att utveckla sin respektive verksamhet på Billingen. Ett samarbete som kantats av många om och men. I december presenterade parterna dock att man kommit överens om en något justerad ritning över hotellets planerade utbyggnad - en kompromiss mot vad det var tänkt från början.

De har gått en lång och krokig väg

Skövde kommun bygglovsnämnd fattade beslut om att godkänna rivningsansökan för Alphyddan i februari. I handlingarna konstaterade man dock att Alphyddan har höga kulturhistoriska värden och att byggnaden speglar områdets långa kontinuitet av friluftsliv, men att ett genomförande av detaljplanen för Billingehus 1 medför att Alphyddan måste rivas.

Alphyddan var under många år ett populärt café och utflyktsmål, och på senare tid har huset även fungerat som vandrarhem i hotellets ägo.

Artikeltaggar

BillingehusBillingenNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.