• idag
  29 maj
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  21°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stäng grundskolorna nu!

Insändare
PUBLICERAD:
Jag är starkt kritiskt till hur regeringen hanterar frågan angående en eventuell stängning av grundskolan med tanke på coronaviruset, menar insändarskribenten.
Foto: JESSICA GOW / TT
Jag är mamma till tre barn i åldern 7-13 år och arbetar som lärare i grundskolan. Jag är starkt kritiskt till hur regeringen hanterar frågan angående en eventuell stängning av grundskolan med tanke på coronaviruset!

I hela samhället ställs idrottsevenemang och konserter för vuxna in för att minska smittspridningen. Möten ska helst inte ha mer än 20 deltagare och man ska hålla avstånd till varandra. Men på en grundskola kan det gå 100-tals barn! I en vanlig skolmatsal sitter uppemot 100 elever tätt tillsammans. Varför gäller inte samma regler även för barnen?

Folkhälsoinstitutet hävdar att barn inte smittas av, samt inte blir lika sjuka av coronaviruset som vuxna. Kan det kanske bero på att resten av världen har skyddat sina barn genom att stänga skolor och förskolor? För övrigt är viruset en helt ny sjukdom som det fortfarande saknas mycket forskning om.

Ute i Europa talas det om att Sverige är en experimentverkstad då det gäller viruset. Vill ni andra föräldrar verkligen att era barn ska fungera som labbråttor i denna forskning? Även om det verkligen stämmer att barnen inte blir lika sjuka så kan de ändå vara smittspridare av viruset, och smitta sina föräldrar och äldre eventuellt sjuka släktingar, vilket leder till en stor fara även för dessa.

Folkhälsoinstitutet lägger även fram argumentet att en skolstängning skulle innebära att föräldrar som arbetar i t.ex. vården inte skulle kunna gå till sina arbeten. Men detta kan enkelt lösas genom att låta barn till dessa få gå på vissa speciella förskolor och fritidshem.

Man nämner även att många barn riskerar att fara illa i hemmen då skolorna stänger. Detta upplever jag som en stor förolämpning mot oss föräldrar! Om ett barn far illa är det socialens ansvar att ta hand om detta barn. Man kan då även fråga sig hur barnen i Sverige tillåts ha t.ex. ett långt sommarlov. Kan barnen i sådana fall inte fara lika illa då?

Vidare är det en stor hälsorisk för oss lärare att arbeta i en miljö där barn hostar och nyser rakt ut. Vi har inga skyddskläder likt de som finns i vården. Som lärare ser jag också att det för tillfället är mer än hälften av föräldrarna som håller sina barn hemma, antingen p.g.a. att barnen är det minsta lilla sjuka (vilket är de direktiv vi har fått) eller av ren rädsla för att de ska bli smittade. Det är helt meningslöst att bedriva en undervisning för så få elever, eftersom det innebär att vi måste genomföra dessa lektioner ännu en gång då de barnen kommer tillbaka till skolan. Varför inte använda sig av nätbaserad hemundervisning även i grundskolan?

Trots att jag själv är lärare och anser att skolarbetet är mycket viktigt, kan jag inte välja att skicka mina barn till en skola där de riskerar att få en livsfarlig sjukdom, utan botemedel! Jag förstår inte hur ni andra föräldrar vågar ta denna risk! Lita inte blint på politiker eller folkhälsoinstitutet, utan tänk efter själva. Har verkligen resten av världen fel och vi i lilla Sverige rätt?

Ett enda litet barn som blir allvarligt sjukt eller dör i coronaviruset är ett barn för mycket!

Förälder; vågar du riskera att det blir ditt barn?

Mamma som kommer att hålla mina barn hemma flera veckor till

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.