Ambulans och akut är redo

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Hans Halén, verksamhetschef ambulansen och akuten på Skaraborgs sjukhus, säger att de har god beredskap för att hämta och ta emot coronapatienter.
Foto:
Ambulansen och akuten vid Skaraborgs sjukhus är redo för att ta emot coronapatienter. Just nu är beredskapen mycket god eftersom antalet vanliga akutfall har minskat ganska dramatiskt.

– Vi har mycket färre akutfall än normalt. De flesta verkar hålla sig hemma. Den här tiden brukar vi ha många fall av vanlig influensa, berättar Hans Halén, verksamhetschef för akutsjukvården och ambulansen.

Samtliga ambulanser kommer att kunna användas för att köra coronasmittade personer till sjukhuset. Personalen har särskilda skyddskläder att ta på sig när de får uppdraget att åka till en misstänkt coronasmittad person.

Däremot tar ambulanspersonaler inga prover för att kontrollera covid-19, vid misstänkt smitta förs patienten till sjukhus för provtagning.

– Det krävs speciell kompetens till att ta prover och det tar 6-7 timmar innan man får svar, förklarar Hans Halén.

Ambulanspersonalen tar först kontakt med infektionsläkarbakjour som fattar beslut om en patient ska med till sjukhus eller inte.

Samtliga ambulanser

Samtliga ambulanser som tillhör Skaraborgs sjukhus kan användas till att köra coronasmittade. Man har särskilt noggranna regler för att sanera dem efteråt.

Personalmässigt är ambulansverksamheten just nu väl rustad.

– Vi har några vabbar och någon enstaka som känt sig hängig. Men vi har alla bilar igång, berättar Hans Halén.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.