Hoppa till huvudinnehållet

Giftig mark vid kemtvätt

Publicerad:
Marken under den gamla kemtvätten på Björkstigen måste saneras.
Marken under den gamla kemtvätten på Björkstigen måste saneras. Foto: Jesper Sydhagen

En sedan länge nedlagd kemtvätt har satt sina spår på miljön. En undersökning visar att mark i centrala Karlsborg är allvarligt förorenad och måste saneras.

Kommunen har med finansiering från Naturvårdsverket gjort en miljöundersökning. Huvudstudien som presenterats visar att mark under Björkstigen och två fastigheter på kvarteret Eken är förorenad.

På platsen fanns från 1950-talet till 1970-talet en kemtvätt. Föroreningen beror troligen på att tvättvätska innehållandes perkloretylen (PCE) släpptes ut i avloppet. Ämnet misstänks kunna orsaka cancer.

Cirka 3 000 kubikmeter jord är förorenad, ner till ett djup på 12 meter där det stoppats av ett lerlager. Området ligger ett stenkast från dricksvattentäkten Vätterns strand, men risken för att föroreningen ska sprida sig så långt bedöms inte vara stor.

Hälsorisken är inte akut. Däremot förhindrar föroreningen utveckling på området. På grund av spridningsrisken kan ledningsarbeten inte utföras utan sanering. Bygglov kommer troligen inte att godkännas.

Det finns ingen tidsgräns för när åtgärden ska genomföras, men kommunen ska som huvudman diskutera åtgärdsalternativ med fastighetsägarna. Antingen kan man välja en ytlig sanering till en kostnad på 14 miljoner kronor eller totalsanering som skulle kosta 27 miljoner kronor. Oavsett så innebär det rivning av byggnad och omläggningar av ledningar.

Det senare alternativet är att rekommendera, menar miljöinspektör Manne Johansson på Miljösamverkan östra Skaraborg.

– Då får man bort föroreningen en gång för alla och man behöver inte vidta någon form av efterkontroll i framtiden.

Medel för saneringen finns att söka hos Naturvårdsverket via länsstyrelsen. Anser Naturvårdsverket att åtgärden är angelägen kommer det stå för den absoluta huvuddelen av kostnaderna.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.