• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skövderegemente om försvarsövningen: "Vi inväntar besked"

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Den militära storövningen Aurora 2020 ska inledas den 11 maj, men med tanke på coronaläget kan det komma att bli förändringar.
Foto: Tobias Larsson Franzén/Arkiv
Den gigantiska försvarsövningen Aurora 2020 som skulle inledas den 11 maj i stora delar av landet kan som samhället i övrigt påverkas av coronakrisen. "Inga beslut är fattade men självklart ser man över olika scenarier" säger Anne-Lie Sjögren, Skaraborgs regemente i Skövde.

Försvarsövningen Aurora 2020 med övningsmoment över hela landet är tänkt att bli både större och mer omfattande än Aurora 17 -som när den genomfördes var den största övningen i Sverige på 20 år. Omkring 25 000 militärer och annan personal, även från andra länder, ska delta i Aurora 20 enligt planen och allmänheten kommer nästan överallt att märka av övningen även om Blekinge och Skåne pekas ut som övningens centrum

Skövdeförband deltar

Flertalet av försvarets personal och förband ska delta, givetvis även Skövdes regementen - Skaraborgs regemente och Trängregementet. Markstridsskolan, MSS, i Skövde planerar övningen.

– Alla rekryter ska vara med, det är deras slutövning, och även de anställda soldaterna. Man kan säga att i princip alla här ska delta i övningen, säger Anne-Lie Sjögren, kommunikationschef vid Skaraborgs regemente i Skövde, till SLA.

Osäkert läge

Enligt planen ska Aurora 20 inledas den 11 maj och pågå till och med den 4 juni. Men med tanke på coronakrisen är det nu högst osäkert hur det blir.

Försvarsmakten säger på sin hemsida att planeringen för övningen fortsätter enligt plan. "Men vid sidan av ordinarie planering pågår också planering för alternativa händelseutvecklingar. Till exempel olika begränsningar i genomförandet, eller att spridningen av coronaviruset i samhället framtvingar en senareläggning av genomförandet".

"Planen ligger"

– Vi vet inte mer än så, planen ligger ju kvar, men man ser över olika scenarier beroende på utvecklingen i samhället, säger Anne-Lie Sjögren.

– Övningen är väldigt stor och omfattande och om det blir ändringar krävs en hel del omplanering. Men allt går. Just nu jobbar även vi här med förberedelser för övningen, men det är klart att de ansvariga tänker på olika alternativ.

Besked inom kort

Högkvarteret avvaktar utvecklingen ytterligare några dagar innan ett beslut fattas. Ska övningen genomföras som planerat, i begränsad omfattning eller ska den flyttas tidsmässigt?

– Vi ska få ett besked från Högkvarteret den 6 april.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.