Hoppa till huvudinnehållet

Läckö slott skjuter upp öppningen: "Vi håller alla tummarna"

Publicerad:
Magnus Lönnroth, vd för Stiftelsen Läckö slott.
Magnus Lönnroth, vd för Stiftelsen Läckö slott.

Läckö slott har skjutit upp öppningsstarten till mitten av maj med anledning av coronaviruset.

– Läget är svårspått, men vi förbereder oss som om alla verksamheter med utställningar, musikarrangemang och alltihop ska genomföras i sommar, säger Magnus Lönnroth, vd för Stiftelsen Läckö slott.

Det nya öppningsdatumet gäller såväl visningar på Läckö slott som verksamheterna i Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset och innebär att programpunkter som skulle ha ägt rum fram till dess – till exempel påsklovsaktiviteter och ett antal föredrag – ställs in. Förhoppningen är dock alltjämt att sommarens begivenheter ska kunna genomföras planenligt (bortsett från Lars Winnerbäck konserten då, eftersom hela den turnén flyttades fram till sommaren 2021).

– Vi jobbar med olika scenarier, men vi förbereder oss för att vi ska kunna fullfölja vårt sommarprogram. Detta gäller tills annat meddelas, säger Magnus Lönnroth som poängterar att situationen kring coronaviruset är osäker och föränderlig.

– Vi följer de anvisningar som myndigheterna ger – som kan förnyas inte bara vecka för vecka utan dag för dag. Vi håller alla tummarna, men vi vill inte medverka till smittspridning i samhället.

Publikkapaciteten på borggården överskrider inte den gällande gränsen på 500 personer, men det i sig är ingen garant för att årets opera ska kunna spelas som planerat. "Det kan komma nya direktiv, vi vet inte om den gränsen gäller i juni eller inte", säger Magnus Lönnroth.
Publikkapaciteten på borggården överskrider inte den gällande gränsen på 500 personer, men det i sig är ingen garant för att årets opera ska kunna spelas som planerat. "Det kan komma nya direktiv, vi vet inte om den gränsen gäller i juni eller inte", säger Magnus Lönnroth.

Har ni vidtagit åtgärder för personalen, som att jobba hemifrån?

– Ja, de som jobbar i yttre tjänst med skötsel av markytor och annat, de jobbar. Men alla som har möjlighet att jobba hemifrån gör det, och så står vi i ständig kontakt.

Rent ekonomiskt – hur beroende är ni av intäkter från besökare?

– Vi är beroende av de intäkter som kommer från besökare i form av övernattningar, förtäring, slottsentréer och evenemangsintäkter, men det är för tidigt att säga hur stort tapp vi kan ha i sommar. Det är trots allt den 24 mars, det får vi återkomma till helt enkelt. Vi har ingen riktig spåkula som vi kan förlita oss till.

Jag förmodar att det är ett stort arbete som läggs på förberedelserna – känns det tröstlöst att lägga ned sin själ i något som kanske inte blir av?

– Vi lägger ner all den själen, kraften och energin som om vi skulle öppna efter den 15 maj. Det är trots allt ett antal veckor dit, och fram till dess förbereder vi oss för att fullgöra en bra sommar på Läckö slott.

Artikeltaggar

CoronavirusetLäcköLäckö slottMagnus LönnrothNöje/KulturNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.