Uppstart av nytt elcykelprojekt

Publicerad:
Anders Hagman var en av de första som hämtade ut sin elcykel. Foto: Jonathan Ström

Hållbart resande väst på Västra Götalandsregionen har startat upp sitt nya projekt "Elcyklist". I projektet kommer 100 medarbetare på Volvo Powertrain under 5 veckor få testa att använda sig av en elcykel.

Hållbart resande väst på Västra Götalandsregionen har inlett ett projekt som man valt att kalla för "Elcyklist".

– Detta är ett pilotprojekt som vi inleder i Skövde tillsammans med en forskare. I höst kommer vi att göra ett liknande projekt fast då i Trollhättan, säger Linnéa Andersson, projektledare vid Hållbart resande väst.

Under torsdagsförmiddagen inleddes projektet som innebär att totalt 100 medarbetare på Volvo Powertrain i Skövde under 5 veckor får chansen att testa elcykel.

– Vi har valt att göra projektet tillsammans med Volvo då vi behövde ett företag med många anställda och där man har möjlighet att ta sig med cykel till jobbet.

– Vi sände ut en enkät till de anställda där de fick svara på frågor som hur de tar sig till jobbet och hur långt ifrån de bor. Utifrån svaren valde vi ut 100 arbetare som vi ville ha med i studien, säger Andersson.

Lena Hesselroth och Linnéa Andersson från Hållbart resande väst hjälpte till i utdelandet av cyklarna.
Lena Hesselroth och Linnéa Andersson från Hållbart resande väst hjälpte till i utdelandet av cyklarna. Foto: Jonathan Ström

Ändrade förutsättningar

Tanken från början var att de skulle testa att åka elcykel till jobbet men på grund av att de flesta arbetarna permitterats så har förutsättningar förändrats.

– Det blir lite annorlunda men det är jättekul att vi ändå kan genomföra projektet.

Projektet kommer att pågå i 10 veckor. Under de fem första veckorna får 50 medarbetare testa elcykel och under de sista fem veckorna får resterande 50 testa cykeln.

Anders först ut

Anders Hagman var en av de första som hämtade ut sin elcykel under torsdagen.

– Det här ska bli väldigt spännande. Jag åker i vanliga fall bil så jag såg detta som ett sätt att testa på om det kan vara ett alternativ.

För tillfället är Anders permitterad och får hitta andra sätt att testa cykeln än resan till jobbet.

– Ja det får väl bli ett antal resor på fritiden, säger han.

Volvo-arbetarna fick instruktioner för hur de ska använda cykeln.
Volvo-arbetarna fick instruktioner för hur de ska använda cykeln. Foto: Jonathan Ström

Tror du det finns möjlighet att du kommer använda cykel till jobbet även efter studien?

– Det är inte omöjligt.

Artikeltaggar

AB VolvoNyheterSkövdeVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare