• idag
  29 maj
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Äldre uppmanas att ta hjälp

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Birgitta Carlsson är ordförande i SPF Seniorerna Skövde som uppmanar alla äldre att ta den hjälp som finns under den rådande coronapandemin. De har nu startat en trygghetsgrupp.
Foto: Anneli Malm
Äldre uppmanas att inte gå och handla utan att hålla sig hemma. SPF Seniorerna Skövde vill att äldre utnyttjar den hjälp som finns och har startat en trygghetsgrupp.

Personer över 70 år uppmanas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina sociala kontakter på grund av coronapandemin och att be om hjälp med att exempelvis handla mat. För att hjälpa sina runt 1 000 medlemmar har SPF Seniorerna i Skövde startat trygghetsgruppen.

Ringa om hjälp

– Vi har startat en trygghetstelefon dit medlemmarna kan ringa om de vill ha hjälp med någonting. Sen är det inte meningen att vi ska göra det för vi är seniorer allihopa och ska hålla oss hemma. Men vi ska ombesörja att de får hjälp med handel eller andra ärenden, säger Birgitta Carlsson som är ordförande i föreningen.

Förutom inköp av olika slag kan det även handla om att man behöver hjälp från kommunen eller behöver prata med någon.

– Det finns de som blir lite deppiga av att vara isolerade som man är nu och man kan ringa bara för att prata.

Förmedlar kontakter

De som har mejl får en lista varje vecka över vilket telefonnummer de kan ringa eftersom de som tar emot samtalen byts av. De som inte har mejl kan ringa 0500 41 53 62.

– Vi ringer sedan upp de som hjälper till och de tar kontakt med de som vill ha hjälp. Sen kollar vi upp efteråt att det har fungerat på ett tillfredsställande sätt, för det är viktigt att våra seniorer känner trygghet i detta.

Föreningen uppmanar alla äldre att hålla sig hemma så mycket det går.

– Utnyttja möjligheten att få hjälp att handla. Men det finns de som bara måste ut och många butiker är generösa med särskilda öppettider för oss seniorer, så passa i så fall på att handla då. I vår ålder är man skörare som person och det är fler i högre ålder som dör av den här smittan, det måste vi ta på allvar.

Aktivera sig

Föreningens träffar är inställda och det kan vara svårt att aktivera sig när man tvingas hålla sig isolerad. Birgitta Carlsson har tagit fram symaskinen och syr förkläden till sina barn-barn.

– Det är ett bra tillfälle att göra det man inte har hunnit med tidigare och som inte blivit färdigt, kanske finns det böcker i bokhyllan som man inte har läst. Vi hoppas att det här ska gå över ganska snart och då kan det vara skönt att känna att vi är nöjda över att vi har uträttat en del trots att vi är instängda hemma.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.