Hoppa till huvudinnehållet

Högskolan redo att utöka antalet utbildningsplatser

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Högskolan i Skövde har lovat regeringen att utöka antalet platser så att fler kan utbilda i stället för att gå arbetslösa. Arkivbild.
Högskolan i Skövde har lovat regeringen att utöka antalet platser så att fler kan utbilda i stället för att gå arbetslösa. Arkivbild. Foto: Anna Warner

Högskolan i Skövde står redo att utöka antalet platser till flera av sina utbildningar. Det är ett sätt att hjälpa till i en tid då många förlorar sina jobb.

Regeringen har aviserat om att man ska satsa stora resurser på att utöka utbildningar inom högskola och universitet. Detta görs för att mildra coronavirusets negativa påverkan på ekonomin och arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen har kring 50 000 personer förlorat jobbet bara sedan den 1 mars.

Vill göra allt vi kan

Högskolan i Skövde är ett av de lärosäten som nu mobiliserar för att snabbt kunna öka antalet utbildningsplatser, uppger man i ett pressmeddelande.

– I den rådande situationen måste vi göra allt vi kan för att mildra Coronavirusets negativa effekter på arbetsmarknaden. Därför har vi lovat regeringen att öka antalet utbildningsplatser för att ge fler människor möjlighet att utbilda sig istället för att gå arbetslösa, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson.

Det naturvetenskapliga och tekniska basåret är ett av de program som man nu skalar upp. Detta är en förutbildning för den som vill läsa vidare till exempelvis högskoleingenjör, men saknar behörighet från gymnasiet i naturvetenskapliga ämnen. Utbildningen går att läsa både på campus och på distans men det är främst distansutbildningen som Högskolan nu står redo att skala upp. Redan till sommaren kommer Högskolan också att ge fler sommarkurser på distans, områden som prioriteras är kurser inom IT samt vård- och hälsoområdet.

För dialog

2008, då finanskrisen slog till, var högskolan också snabb på att ta sitt samhällsansvar. Då skapade man skräddarsydda utbildningar där regionens företag kunde utbilda personal istället för att säga upp dem.

– Vi för nu en dialog med regeringen, regionen, företagen i regionen och våra forskningsfinansiärer om hur vi bäst kan hjälpa till den här gången. Vi vet inte om det blir ett nytt Skaraborgsprogram, men att vi ska dra vårt strå till stacken och ta vårt samhällsansvar i den här svåra situationen är självklart, säger Lars Niklasson.

Artikeltaggar

Högskolan i SkövdeLars NiklassonNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.