Kraftigt minskat resande med Västtrafik

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Västtrafik vill att man undviker att åka kollektivt, och att resenärer tar ansvar och håller avstånd om man ändå reser.
Foto: Roland Svensson
Resandet med Västtrafik beräknas ha gått ner med uppemot 50 procent i mars. Henrik Kjellberg, presskommunikatör, har nu hamnat i den märkliga situationen att han ber folk att inte resa kollektivt.
– Men vi måste vara försiktiga och alla måste ta sitt ansvar.

Västtrafiks vanliga slogan: "Tack för att du reser tillsammans" är nu ändrad till "Tack för att du inte reser tillsammans".

Hålla avstånd

Henrik Kjellberg, presskommunikatör, tycker naturligtvis att det känns lite märkligt men poängterar att alla måste ta sitt ansvar i krisen.

– Nu ber vi människor att överväga om de kan undvika att resa med oss, till exempel om man kan jobba hemifrån. Om man har möjlighet att gå eller cykla så rekommenderar vi det. Om man måste resa med oss så vill vi att man håller distans till sina medresenärer.

Resandet med Västtrafik har minskat markant de senaste tre veckorna.
Foto: Anna Warner

Minskat rejält

Västtrafik har nu sammanställt statistiken över resandet i mars och för Skaraborgs del så visar det en nedgång på 19 procent. Men enligt Henrik Kjellberg visar det inte hela sanningen om resandet i coronatider.

– Effekten av corona började ungefär i mitten av månaden. Vi ser i stället att det handlar om en nedgång på mellan 30 och 50 procent beroende på vilket trafikslag och vilket område vi pratar om.

– När vi får siffrorna för april så kommer vi att se en hel månad som är påverkad av corona.

Informerar om alternativ

I Göteborg har en del biljettkontrollanter fått byta arbetsuppgifter. De står nu som informatörer vid hållplatser och knutpunkter där man vet att trängsel kan uppstå.

– De har inga mandat att hindra någon från att resa men de kan rekommendera en annan tur eller en annan linje. De allmänna råden säger att vi ska begränsa antalet passagerare.

Henrik Kjellberg tror inte att den situationen kommer att uppstå i Skaraborg eftersom resandet är lägre här.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.