Skövde avancerar i solcellstoppen

Miljö
PUBLICERAD:
I Skövde finns det totalt 259 solcellsanläggningar.
Foto: Anna Warner
Skövde hamnar på plats 77 i solcellstoppen, det visar Svensk Solenergis rankning av samtliga kommuner. I genomsnitt har Skövde 103 W installerad effekt solel per invånare, det är en ökning med 106 procent jämfört med förra året.

Under 2019 installerades det 19 000 nya solcellsanläggningar i Sverige vilket gav en totalsiffra av 44 000 anläggningar i landet vid årsskiftet. I Skövde finns 259 anläggningar varav 135 tillkom förra året.

– Under året har vi sett en explosionsartad tillväxt när det gäller solceller. Att IKEA börjat sälja solpaneler visar att de har blivit en del av folkhemmet, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Svensk Solenergi gör årligen en rankning av Sveriges 290 kommuner utifrån installerade solceller i relation till antalet invånare.

Skövde hade 2019 103 W per person vilket är en ökning med 106 procent jämfört med året innan. Det gör att Skövde hamnar på plats 77 i solcellstoppen, 26 platser bättre än förra året.

– Fler solcellsanläggningar i Skövde gynnar hela Sverige. De som valt att investera i solceller minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion, säger Anna Werner.

Högst installerad effekt per invånare har Sjöbo med 405 W, snittet i landet ligger på 68 W.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.