Hoppa till huvudinnehållet

Melker siktar mot vintern: "Jag vill verkligen vara bäst"

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
Utöver klubbträningarna med IFK Skövde SK lägger Melker Åkerström många timmar tillsammans med Patrik Johansson.
Utöver klubbträningarna med IFK Skövde SK lägger Melker Åkerström många timmar tillsammans med Patrik Johansson. Foto: Erica Augustsson

Det krävs en hel del för att lyckas. Väl i spåret må längdskidåkning vara en individuell sport, men runtomkring krävs ett starkt team med en bra klubb, en engagerad tränare och en stöttande familj. Melker Åkerström har stöttning från samtliga håll.

Längdskidåkningen har länge haft en central plats hos Melker Åkerström. I vintras slutade han på nionde plats i ungdoms-SM och som förstaårsjunior spänns bågen nu ännu mer.

– Det kortsiktiga målet är JSM nästa år och långsiktigt är det världscupen och VM som är målet. Där vill jag vara med och vinna, säger han om framtidsvisionerna.

IFK Skövde SK har alltid varit Melkers klubb och där trivs han, även om Billingen inte var speciellt generös med snö den här vintern. Nästa år finns det förutsättningar att få fler timmar på natursnö, då Melker har tagit en av sex platser på Riksidrottsförbundets skidgymnasium i Sollefteå.

– Det ska bli jätterolig och jag ser verkligen fram emot det. Gymnasiet i Sollefteå har fått fram väldigt många bra skidåkare, bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson, säger Melker och fortsätter:

– Även fast det är långt hem så känns det som att fördelarna med att få komma till Sollefteå är stora. För att vara längdskidåkare är det ändå en rätt okej sträcka, det känns inte alltför långt.

"Roligt att hjälpa till"

Nog kommer det att bli en omställning, inte minst att flytta 70 mil hemifrån.

Någon som vet hur det är att lämna "hemma" för skidgymnasium är Patrik Johansson som själv spenderade in gymnasietid i Torsby. Likt Melker tävlade Patrik för IFK Skövde FK under hela sin tävlingskarriär, även om det nu är ett antal år sedan han lade karriären till handlingarna. Men engagemanget för sporten har inte mattats av, snarare tvärtom då han nu driver Träningskonsulten.

– Längdskidåkning är en speciell sport. Det är speciell träning, mycket träning och det är svårt att veta exakt vad som ska göras. Men då är det klart att det är skönt att kunna bolla tankar och idéer. Även om man är i en bra klubb och i en bra familj så är man ganska själv när man väl står där. Jag har upplevt alla de perioderna, både de bra och dåliga och i det ser jag fram emot att kunna hjälpa Melker. Sedan är hans motivation enorm och då är det fantastiskt roligt att hjälpa till, säger Patrik.

Utöver träningen med Patrik och Träningskonsulten har förstås IFK Skövde SK som klubb en viktig roll i Melkers satsning.

– Vi har väldigt bra klubbträningar med IFK två dagar i veckan och sedan hjälper Patrik till med allt annat som inte klubben gör. Plus att familjen gör jättemycket, säger Melker.

Hopp för skidåkningen

Melker är den nionde åkaren som den blåvita klubben levererar till ett skidgymnasium på RIG-nivå och det ser ordföranden Magnus Ramsin som ett fint kvitto.

– Vi som förening tycker att det är jätteroligt att vi har ungdomar som väljer att satsa mot skidgymnasierna, säger han.

– IFK är en förening med fokus på ungdomsverksamheten. Vi har ett fantastiskt gott gäng, både ungdomar och ledare och det är så kul att se. Och framtiden ser vi mot med mycket stor tillförsikt med tanke på den satsning som kommunen gör på berget. Jag tror att det kommer att locka ännu fler ungdomar. Det finns ett hopp för skidåkningen i Skövde och det ska vi hålla fast vid, fortsätter IFK Skövdes ordförande.

Patrik Johansson på Träningskonsulten, Melker Åkerström och IFK Skövde SK:s ordförande Magnus Ramsin.
Patrik Johansson på Träningskonsulten, Melker Åkerström och IFK Skövde SK:s ordförande Magnus Ramsin. Foto: Erica Augustsson

2023 laddar Skövde för att arrangera SM-veckan, och där har längdskidåkningen en stor roll. Om allt går som planerat hoppas IFK då kunna heja fram Melker i spåret.

Men hemmamästerskapet ligger som nämnt några år framåt i tiden, och innan dess handlar det först och främst om JSM till vintern för Melker som är förstaårsjunior.

– Det ska bli spännande att se hur övergången från ungdom till junior blir. Jag hoppas att en bra försäsongsträning gör att det går bra, säger han.

Belöning till vintern

Under 2020 räknar Melker med omkring 350 träningstimmar. Längdskidorna får dock vänta några månader nu. Under tiden står en allsidig och varierande träning på programmet, med mycket rullskidåkning, löpning, cykling och styrketräning.

– Det blir mycket konditionsträning och mycket intervaller för att bygga upp inför säsongen, säger han.

Melker Åkerström.
Melker Åkerström. Foto: Erica Augustsson

Belöningen för de många och hårda träningstimmarna betalas förhoppningsvis ut till vintern.

– Det bästa jag vet är att få tävla, så framåt vintern är det alltid jättekul när det kommer i gång och man får mäta sig med andra. Jag vill verkligen vara bäst och det är därifrån jag får motivationen, fastslår Melker.

Artikeltaggar

IFK Skövde SKLängdskidåkningMagnus RamsinMelker ÅkerströmPatrik JohanssonTräningskonsulten

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.