Misstänkt för dubbelmordet kan lida av allvarlig störning

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Två personer hittades döda i en villa i Hjo i mars, den kvinna som misstänks för dubbelmordet kan enligt en undersökning lida av en allvarlig psykisk störning.
Foto: Lars-Ola Carlén
Kvinnan som misstänkts för dubbelmordet i Hjo i mars kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det framgår av den paragraf 7-undersökning som genomförts.

På kvällen den 8 mars hittades två personer döda i en villa i Hjo. En person stötte på en blodig kvinna på öppen gatan i Hjo som sade att något allvarligt hade hänt på en adress i närheten. Polisen larmades och gjorde upptäckten i villan. Kvinnan hade en relation till de två döda personerna.

Eftersom polisen misstänkte att de två hade bragts om livet greps kvinnan. Hon anhölls kort därefter och häktades även misstänkt för dådet, rubriceringen var misstanke om mord i två fall.

Trolig störning

Vid häktningsförhandlingen tog Skaraborgs tingsrätt i Skövde beslut om att kvinnan skulle häktas och även genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Nu är undersökningen klar och i förra veckan presenterades den för tingsrätten. Exakt vad undersökningen har visat är sekretessbelagt, men resultat av undersökningen är offentligt.

Enligt en överläkare, specialist i psykiatri och rättspsykiatri, vid Rättsmedicinalverket, RMV, kan det misstänkas att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningstillfället och när undersökningen genomfördes.

Större undersökning

Därför föreligger det skäl, enligt RMV, för en rättspsykiatrisk undersökning för ställningstagande till frågan om fängelseförbud och om det finns medicinska förutsättningar att överlämna den misstänkta till rättspsykiatrisk vård.

Skaraborgs tingsrätt har beslutat att kvinnan ska genomgå den större undersökningen, när det blir är dock inte klart. I tingsrättens beslut framgår också att den mordmisstänkta kvinnan ska ha medgett de faktiska omständigheterna.

SLA har utan framgång sökt förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Jenny Karlsson, för en kommentar.

Kvinnan är häktad till och med den 22 april, om åtalet inte är klart då måste åklagaren begära om förlängd åtalstid.

Har bytt advokat

Den mordmisstänkta kvinnan försvarades först av kände Skövdeadvokaten Tore Brandtler. Men senare begärde hon och fick tingsrättens tillstånd att byta till kvinnlig advokat.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.