Skolan printar skyddsvisir åt vårdpersonal

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Mattias Holm på NTI-gymnasiet passar på att göra skyddsvisir i dessa tider.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Medan läraren Mattias Holm på NTI-gymnasiet genomför distansundervisning med sina elever låter han 3D-skrivaren intill stå och gå. I sakta mak tillverkar den skyddsvisir som ska kunna användas av vård- och omsorgspersonal.

Behovet av smittskyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal är stor i dessa tider. Så stor att det orsakat brist på bland annat skyddsvisir att ha för ansiktet. För att hjälpa till i denna situation har många frivilliga valt att starta i gång med egen tillverkning, både privatpersoner och företag som vanligtvis sysslar med annat.

Personalen på NTI-gymnasiet är några som tänkt i dessa banor. När eleverna pluggar hemifrån och skolans 3D-skrivare inte används i undervisningen som vanligt så har maskinerna programmerats om för att skapa visir.

3D-skrivaren går av sig själv.
Foto: Tobias Larsson Franzén

– Vi har ju utrustningen sedan innan och det är bara att starta upp och sedan går det av sig självt, så kan man göra andra saker under tiden, säger Mattias Holm, lärare, APL-samordnare och IT-tekniker på NTI-gymnasiet.

Den första sändningen innehåller 40 skydd.

– Men vi kommer att fortsätta tillverka så länge som det finns ett behov.

Färdiga ramar. Det enda som återstår är att fästa visiret.
Foto: Tobias Larsson Franzén

Skyddsvisiren ska lämnas över till Håkan Karlsson på söndag. Han bor i Vara men har vid ett flertal tillfällen de senaste tre veckorna åkt runt i hela Skaraborg för att samla in hemmatillverkade skyddsvisir. Utrustningen skänker Håkan sedan till kommuner och andra vårdgivare som är i behov. Han har startat upp en Facebookgrupp för de som vill hjälpa till med detta. Så här långt har det blivit runt 3 000 visir som kunnat komma till användning av vård- och omsorgspersonal.

– Detta har varit enormt uppskattat av kommunerna; de har svårt att få tag i material. Men nu har den kommersiella tillverkningen i alla fall kommit i gång.

För Håkan har det blivit många mil i bilen. Den ena dagen med att åka till flera städer för att samla in och sedan nästa dag för att lämna av.

– Jag hade möjlighet att hjälpa till och då kände jag att jag ville göra det för hjältarna som jobbar i vården och i den miljön där man behöver skydd. Det gör ingenting om det blir många mil att åka och kostar några kronor för egen del, det är en relativ liten uppoffring, säger Håkan.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.