Borgundaberget blir nytt naturreservat

Miljö
PUBLICERAD:
Borgundaberget skyddas som naturreservat.
Foto: Henrik Roos
Länsstyrelsen har beslutat att skydda Borgundaberget som naturreservat. På berget växer ädellövskog med sällsynta mossor och lavar och här finns också en av Skaraborgs artrikaste betesmarker. Bland annat ska en vandringsled anläggas.

Det drygt 80 hektar stora Borgundaberget, beläget mellan Stenstorp och Skultorp i Skövde och Falköpings kommuner, är ett så kallat platåberg med ovanlig geologi precis som Kinnekulle, Billingen, Mösseberg med flera.

Dessa berg består av ett antal olika lager av bergarter med ett skyddande hårt diabaslager högst upp. Länsstyrelsen kommer att anlägga en vandringsled runt bergets platå.

– Det blir en fantastisk promenad i spännande natur och med härlig utsikt. I klart väder kan man se ända till Omberg i Östergötland, säger Henrik Roos, biolog på Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Som de flesta andra av Västgötabergen var Borgundabergets platå så gott som skoglös fram till mitten av 1800-talet. Istället fanns här öppna betesmarker.

Den skog som idag klär in berget har fått växa upp ganska orörd sedan betet successivt upphörde under 1900-talet. Idag har skogen blivit gammal och hyser ett mycket rikt växt- och djurliv med flera ovanliga arter.

– Det mesta av skogen på Borgundaberget kommer att få växa fritt men vi kommer också att restaurera tillbaka några av de gamla betesmarkerna, säger Henrik Roos.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.