Permitteringar ger full fart hos bygghandeln

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Lars Hjalmarsson passar på att handla virke till sitt mopedgarage som byggs när han är permitterad.
Foto: Roland Svensson
Permitterad från arbetet, vackert väder och vårsäsong är tre faktorer som gett bygghandeln ett rejält uppsving i coronatider. Trallvirke är bland annat en storsäljare som går åt som smör i solsken när många hemmafixare lägger om altanen.

Peter Nilsson på bygghandelsföretaget Beijers kan konstatera att de tre senaste veckorna gått otroligt bra när det handlar om virkesförsäljningen, särskilt när det gäller impregnerat trä och trallvirke.

– De här veckorna har varit helt hysteriska och det är framförallt alla privatkunder som köpt trallvirke och staket när de ska bygga om sina altaner. Jag tror vi ökat försäljningen med 250 procent under de här tre veckorna, det är väldigt positivt men vi som jobbar här har verkligen fått bekänna färg. Folk har stått i kö för att köpa byggvaror, säger Peter Nilsson.

Påsk och generellt under våren är tiden då många vill passa på att fixa till runt sina hus och altaner. Det ovanligt fina vädret bidrar förstås, men i coronatider har också många permitterats och då finns tid över för hemmafix.

Ingen materialbrist

Någon större risk för brist på byggmateriel tror dock inte Peter Nilsson ska uppstå. Särskilt med tanke på att vissa sågverk som har en stor andel av sin produktion ämnad för export har stött på problem.

– Många har varit hemma från Volvo och vi tror kulmen på det nåddes under förra veckan. Här jobbar vi med svenska leverantörer och det finns gott om material, men någon specialprodukt från USA av trall i komposit är svår att få fram, säger han.

Borgunda bygghandel har också haft en strid ström av kunder under senare tid.

– Det är mer säsongsbetonat och allting brukar dra igång runt påsk, säger Jonas Thomas på Borgunda bygghandel. Men vi märkte förstås en förändring när Volvo permitterade mycket personal, säger han.

Peter Nilsson på Beijers har sett en ökad handel med virke, Stig Larsson är en av stamkunderna.

På byggvarufirman Byggmax är det också full fart under måndagen och kön med bilar och släpkärror ringlar sig fram mot kassan.

Lars Hjalmarsson är permitterad från förrådet vid Volvo GTO och väntar i kön. Kärran är lastad med virke som ska snickras upp hemma på tomten.

– Jag håller på och bygger ett mopedgarage åt dottern och det här är panelen. När jag var här senast var reglarna slut och sedan får jag åka hit för att köpa virke till taket, berättar Lars Hjalmarsson. Man har ju fått en massa tid över och mopedgaraget har jag tänkt att bygga ett tag, jag har också en moped så det blir bra med ett garage till dem.

– Det är fjärde veckan jag är hemma och har bara varit en dag på jobbet, men det börjar nog att komma igång igen, säger han.

Annie Nilsson på Byggmax mäter upp virke åt en kund. "Det är fullt ös, det är roligt"säger hon.
Sebastian Johansson och Felix Nilsson langar fram virke åt en kund.
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.