Hoppa till huvudinnehållet

All personal på Billingehus har varslats om uppsägning

Publicerad:
Alla som jobbar på Billingehus är varslade om uppsägning eftersom hotellet ska stänga. Utvecklingen av hotellet skjuts nu på framtiden på grund av coronapandemin.
Alla som jobbar på Billingehus är varslade om uppsägning eftersom hotellet ska stänga. Utvecklingen av hotellet skjuts nu på framtiden på grund av coronapandemin. Foto: Anna Warner/arkiv

Billingehus kommer att stänga tillfälligt och hela personalstyrkan är varslad om uppsägning. Det råder osäkerhet kring utvecklingen av hotellet, och man för en dialog med Skövde kommun om vilka lösningar som kan bli aktuella.

Samtidigt som bygglovet för Billingehus bereds för bygglovsnämnden och Alphyddan revs, störtdök hotellnäringen. "Nästan alla intäkter för de flesta av hotellen försvann över natten, och hotellmarknaden kommer med all sannolikhet att påverkas av detta under lång tid framöver", säger Gisle Tangenes, projektledare för utvecklingen av Billingehus, och Håkon Gaarder-Larsen, som företräder Tribe hotel Billingehus som står för driften, i ett pressmeddelande.

Hotellet stänger

Den stora om- och tillbyggnaden av Billingehus är nu satt på paus och situationen ska utvärderas. Hotelldriften i dag är nedskalad till ett minimum och hotellet stänger den 30 juni.

– Vi har varslat alla om uppsägning och det gäller ett 20-tal personer, säger Johan Appelgren, regiondirektör för First hotel Sverige, till SLA.

Johan Appelgren menar att företaget inte kan använda sig av de svenska reglerna för korttidspermittering eftersom man då skulle behöva betala 40 procent av personalkostnaderna.

– Vi kan inte betala några löner när vi stänger. Vi har en jätteduktig personal och de ska återanställas när vi öppnar igen.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna öppna i september, men vi kan inte garantera något. För Billingehus är det här en extra utmaning eftersom konferensanläggningar är hårt drabbade, säger Johan Appelgren.

En ny vardag

Gisle Tangenes och Håkon Gaarder-Larsen skriver vidare i pressmeddelandet att målsättningen är att fortsätta med utvecklingen av Billingehus, men att man måste ta höjd för den nya vardagen under och efter pandemin. "Det ligger i allas intresse att ekonomin för projektet och driften är bärkraftig. Vi tror att det är möjligt men det beror på marknaden och våra samarbetspartners."

Andra lösningar

Skövde kommun är en part i målet och enligt pressmeddelandet samtalar nu representanter för Billingehus med kommunen för att hitta lösningar. "Med osäkerheten som corona för med sig finns det naturligt också en osäkerhet kring vad det blir för lösningar."

I dag kan man inte säga något om när de lösningarna kan presenteras.

Artikeltaggar

BillingehusCoronavirusetNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.