• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bakläxa för beslut om matavfall

Miljö
PUBLICERAD:
Enligt AÖS måste man använda sin bruna tunna, annars får man inte ha den kvar.
Foto: Per Engelbrektsson/arkiv
Avfallshantering östra Skaraborg, AÖS, får bakläxa eftersom man inte har motiverat ett beslut på det sätt som krävs enligt förvaltningslagen. Länsstyrelsen har upphävt beslutet och ger en privatperson rätt när det gäller matavfall.

AÖS beslutade i mars att ändra abonnemanget för sophämtning för en privatperson i Skövde. Anledningen var att den bruna tunnan inte användes och då ändrade AÖS till ett abonnemang utan matavfallssortering.

Privatpersonen överklagade beslutet till länsstyrelsen. Han menar att beslutet inte har motiverats och att han har blivit straffad med en högre avgift "när man är för duktig och inte har något matsvinn".

I yttrandet från AÖS efter överklagandet menar man att kravet för att ha ett abonnemang för matavfall är att det sorteras och läggs i det bruna kärlet. Uppstår inget matavfall ska kunden välja ett annat abonnemang.

Länsstyrelsen går på privatpersonens linje och upphäver beslutet. Länsstyrelsen skriver att myndigheter är skyldiga att motivera sina beslut och meddela vilka rättsregler som är tillämpliga. Beslutet är inte motiverat på det sätt som krävs enligt förvaltningslagen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.