Hoppa till huvudinnehållet

Vill inte spekulera i lösningar för Billingehus

Publicerad:
Storsatsningen på hotell Billingehus är satt på paus och nu ska man diskutera olika lösningar med Skövde kommun. Katarina Jonsson, (M), vill inte spekulera i vad det kan vara.
Storsatsningen på hotell Billingehus är satt på paus och nu ska man diskutera olika lösningar med Skövde kommun. Katarina Jonsson, (M), vill inte spekulera i vad det kan vara. Foto: Roland Svensson

– Vi sitter inte med fem, sex olika förslag till lösningar, utan nu ska vi påbörja vårt samtal om den uppkomna situationen.

Det säger kommunalrådet Katarina Jonsson, (M), om beskedet att satsningarna på Billingehus skjuts upp.

På tisdagen kom beskedet från First hotel Billingehus att storsatsningen på hotellet sätts på paus, att man ska utvärdera den uppkomna situationen och att hotellet stänger tillfälligt den 30 juni. All personal har varslats om uppsägning.

I pressmeddelandet stod det att "vi ska bland annat ha en tät dialog med kommunen i Skövde för att hitta bästa möjliga lösningar".

All personal på Billingehus har varslats om uppsägningDe har gått en lång och krokig väg

Har full respekt

Kommunalrådet Katarina Jonsson, (M), vill i dag inte säga när och var de samtalen kommer att äga rum, men menar att det kanske kommer att krävas ganska många.

– Vi har full respekt för den uppkomna situationen, och ingen aktör kan hantera det här ensam på sina egna villkor. Men vi sitter inte med fem, sex olika förslag till lösningar, utan nu ska vi påbörja vårt samtal.

"Båda parter har inte uttryckt annat än att fullfölja avtalet och förverkliga utvecklingen av Billingen och Billingehus", säger Katarina Jonsson (M).
"Båda parter har inte uttryckt annat än att fullfölja avtalet och förverkliga utvecklingen av Billingen och Billingehus", säger Katarina Jonsson (M). Foto: Roland Svensson/arkiv

Katarina Jonsson säger att det inte var oväntat att Billingehus måste hantera situationen, men hon vill inte dra för snabba slutsatser.

– Nu ska vi följa upp och se vad konsekvenserna blir. Båda parter har inte uttryckt annat än att fullfölja avtalet och förverkliga utvecklingen av Billingen och Billingehus.

Enligt avtalet ska alla satsningar från båda parter vara klara den 30 juni nästa år.

– I avtalet finns en klausul om force majeure med tanke på att stora makter kan påverka oss. Och det kan man säga att en pandemi är. Vi ska föra samtal och se vad de leder till. Jag vill inte spekulera i det.

Nu rivs anrika Alphyddan
Ombyggnaden av Blå hallen till Billingecentret fortsätter som planerat.
Ombyggnaden av Blå hallen till Billingecentret fortsätter som planerat. Foto: Roland Svensson

Inget på paus

När det gäller kommunens satsningar på berget så fortsätter de enligt planen. Billingecentret, som har kommit en bit på väg, kommer att slutföras men projekteringen av slalombacken påbörjas inte.

– Vi har inte pausat något. Vi följer avtalet och skulle inte ha påbörjat nästa steg förrän de hade kommit igång med hotellet.

Katarina Jonsson tycker att det uppkomna läget är väldigt tråkigt.

– Det blev en global kollaps när det gäller besöksnäringen, och det är klart att det påverkar hotell även i Skövde. First hotel i synnerhet eftersom de var på väg in i en stor investering. I det läget skulle alla fundera en gång till.

Hotelldel på Billingehus får påbyggnad"Vi är överens om Billingehus"

Viktig besöksnäring

När det gäller turistnäringen som helhet i Skaraborg följer politiken i Skövde den noga.

– Det är många som är påverkade, såsom Läckö, Sommarland och Arena Skövde. Vi måste titta över gränserna och se på hur vi tacklar det här tillsammans. Besöksnäringen är viktig i Skaraborg.

– Man ska aldrig dra för snabba slutsatser och vi måste se bortom pandemin. Kanske kan vi få ett uppsving om det här leder till att man semestrar hemmavid lite mer. Lösningar får inte vara kortsiktiga.

Artikeltaggar

BillingehusCoronavirusetNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.