Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasieelever får hämta skollunch på Nyboskolan och Ransbergs skola

Publicerad:
Reporter Anita Enocksson
Anita Enocksson
anita.enocksson@sla.se
Här vid Nyboskolans lastkaj kan Tibros gymnasieelever från och med tisdag den 5 maj hämta gratis lunchlåda. Per-Olof Andersson (M) och Rolf Eriksson (S) uppger att det även går att hämta mat i Ransbergs skola.
Här vid Nyboskolans lastkaj kan Tibros gymnasieelever från och med tisdag den 5 maj hämta gratis lunchlåda. Per-Olof Andersson (M) och Rolf Eriksson (S) uppger att det även går att hämta mat i Ransbergs skola. Foto: Anita Enocksson

Tibro kommun erbjuder från och med tisdag den 5 maj sina 390 gymnasieelever att på ordinarie skoldagar hämta gratis lunchlåda vid Nyboskolan eller Ransbergs skola.

Detta genomförs efter ett ordförandebeslut av barn och utbildningsnämndens ordförande Alda Danial (L), som dock inte kunde närvara på torsdagsförmiddagen på grund av arbete.

Barn och utbildningsnämndens ordförande Alda Danial (L) fattade beslutet.
Barn och utbildningsnämndens ordförande Alda Danial (L) fattade beslutet. Foto: Anita Enocksson

Gymnasieeleverna ska inte äta lunch i matsalarna tillsammans med grundskolans elever varken i Tibro eller Ransberg. På exempelvis Nyboskolan delas därför lunchlådorna ut via lastkajen och i Ransberg får man ringa på en särskild dörrklocka.

– Nu handlar det om att försöka skapa fysisk distansering, men inte någon social isolering. I dessa tider ska vi hjälpa varandra, slår kommunalrådet Rolf Eriksson (S) fast.

Tisdag den 5 maj går det  att hämta lunchlådor på Ransbergs skola.
Tisdag den 5 maj går det att hämta lunchlådor på Ransbergs skola. Foto: Anita Enocksson

På SLA:s fråga varför Tibro kommun är lite senare än en del andra kommuner med att erbjuda gratis lunchlådor till sina gymnasieelever svarar Eriksson så här.

Kommunalråden Per-Olof Andersson (M) och Rolf Eriksson (S) går ut gemensamt med budskapet.
Kommunalråden Per-Olof Andersson (M) och Rolf Eriksson (S) går ut gemensamt med budskapet. Foto: Anita Enocksson

–Vi har fokuserat på att klara vår kärnverksamhet till att börja med. Jag hade hoppats och även framfört önskemålet om ett samlat grepp för alla elever inom Gymnasium Skaraborg, men så har det tyvärr inte blivit och då måste vi agera för våra elevers skull.

Men det är inte bara att dyka upp vid någon av de två skolorna och hämta ut en lunchlåda.

Legitimation krävs

– Nej, man måste kunna visa legitimation och även ha bokat sin lunch senast torsdag veckan innan.

Specialkost gäller som tidigare och vid behov. Det är varmhållen mat man får och för att hämta en lunchlåda måste man vara frisk och inte visa symptom på feber, ha svårt att andas, ha lättare halsont eller muskel- och ledvärk. Då bör man istället be någon annan att hämta maten åt sig.

Artikeltaggar

NyboskolanNyheterSkola och utbildningTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.