PCB i marken vid Käpplundaskolan

Miljö
PUBLICERAD:
Mer PCB har hittats vid Käpplundaskolan.
Foto: Anna Warner/arkiv
PCB har hittats i marken på Käpplundaskolans skolgård. Det ska saneras i samband med renoveringen av skolan.

När Skövde kommun började planera för renoveringen av Käpplundaskolan hittade man PCB i fasaderna. Fogarna vid fönster, och även fönster som har blivit smittade med PCB, måste tas bort. Det fanns då misstankar om att det även fanns PCB i marken, och det stämde.

Den aktuella marken på skolgården ska omedelbart hägnas in och täckas över. Skolgården ska åtgärdas under sommarlovet eftersom elever och personal inte ska vara där när arbetet pågår.

Smarta lösningar

Prislappen för skolans renovering inklusive den tidigare kända PCB-saneringen ligger på 51 miljoner kronor. Saneringen av marken kommer troligen inte att plussa på den summan.

– Jag tror att vi kommer att hålla oss ungefär i budget. Vi jobbar med entreprenören för att hitta smarta lösningar och just nu är prognosen bättre än budget, säger Ingemar Linusson, kommunens fastighetschef, till SLA, och fortsätter:

– De pengar som vi så att säga har arbetat in, kommer vi att använda till PCB-saneringen i marken. Förhoppningen är att hålla slutbudgeten.

Kostnaden för all PCB-sanering är cirka 20 miljoner kronor.

Skivor på fasaden

– Vi anpassar vår verksamhet utifrån de omständigheter som råder och ser vi fram emot när arbetet är klart så vi kan nyttja skolan och skolgården fullt ut igen, säger Eva-Lotta Johansson, rektor på Käpplundaskolan, i ett pressmeddelande.

Den övriga renoveringen av skolan består bland annat av att man ska sätta skivor på skolans fasad. Fasaden i dag är inte tät och den luftspalt som fukten ska transporteras bort i finns inte på grund av en felkonstruktion.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.