• idag
  21 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klagomål om upplevd trängsel på uteserveringen - inga åtgärder

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Miljösamverkan Östra Skaraborg har fått in klagomål från allmänheten om upplevd trängsel på uteserveringar.
Foto: SLA/Arkiv
Ingen uteservering i Skövde har tvingats stänga på grund av trängsel. Men efter klagomål från allmänheten till Mös om upplevd trängsel har ägare själva vidtagit åtgärder. Men vad gäller på köpcentrum? Klagomål på trängsel även där har kommit till Mös.

SLA har i flera artiklar belyst problemet med trängsel på uteserveringar. Men även om det framför allt har handlat om bilder som spridits på människor som sitter på fulla uteserveringar i Stockholm har trängsel uppmärksammats på uteserveringar även i Skövde.

Nya klagomål

I förra veckan fick Miljösamverkan Östra Skaraborg, Mös, in fem klagomål från allmänheten, flertalet av dem rörde verksamheter i Skövde. Under helgen har ytterligare en handfull klagomål hamnat hos Mös.

Mös sköter kontrollerna av att Folkhälsomyndigheternas riktlinjer följs om att besökare ska kunna hålla avstånd till varandra, men man gör det på uppdrag av Smittskyddet. Om riktlinjerna inte följs rapporterar Mös detta till smittskyddsläkare som är den som har mandat att stänga verksamheter.

Borttagna bord

Ingen verksamhet har rapporterats till smittskyddsläkare för att de inte följer riktlinjerna, däremot har ansvariga på uteserveringar själva vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning.

– Det handlar bland annat om att bord har tagits bort för att öka avståndet mellan gästerna och informationsskyltar om att hålla avstånd till varandra har också satts upp, säger Elin Fredriksson, kommunikatör vid Mös.

Tätt i köer

I helgen har det även kommit in en anmälan angående upplevd trängsel på Elins Esplanad i Skövde. Klagomålet handlar om att det är mycket folk överallt och att de är väldigt nära varandra, inte minst i köer. När det gäller serveringar är det tydligt vilka riktlinjer som gäller och vem som ska kontrollera att de följs. När det rör köpcentrum är det inte lika tydligt.

Enligt Mös finns det ännu ingen utpekad myndighet som har ansvaret för ett kontrollera att reglerna efterlevs i till exempel köpcentrum. Folkhälsomyndighetens riktlinje om 50 personer för allmänna sammankomster gäller inte inne i butiker, restauranger eller liknande. Antalet tillåtna gäster eller shoppare beror bland annat på lokalens storlek och utformning, och hur människor kan röra sig i lokalerna utan att trängsel uppstår.

– Varje verksamhet har ansvar för att se till att riktlinjerna om avstånd följs.

Stängning i Stockholm

I dagarna gick statsminister Stefan Löfvén ut och uppmanade allmänhet att höra av sig till ansvariga myndigheter när man upplever att det är trängsel på uteserveringar eller andra verksamheter. Och på fredagen var det inrikesministern Mikael Damberg som pratade om uteserveringarna i Stockholm: "Låt mig vara extremt tydlig. Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm" sade han på en pressträff.

I helgen stängdes också fem krogar i centrala Stockholm eftersom de inte följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.