Hoppa till huvudinnehållet

Läge för praktfull promenad - tulpanodlingen börjar slå ut

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
 Tulpanodlingen i  Garpaparken börjar slå ut.
Tulpanodlingen i Garpaparken börjar slå ut. Foto: Roland Svensson

Den praktfulla tulpanodlingen i och kring Garpaparken har börjat slå ut efter det vackra aprilvädret. Tulpanfestivalen har visserligen fått stryka på foten i coronatider, men odlingarna kan ju ändå Skövdeborna njuta av.

Tulpanfestivalen är som bekant inställd, men de cirka 100 000 lökarna som planterades i höstas kan kan nu glädja Skövdeborna. Tulpanerna i och kring Garpaparken har börjat slå ut i alla sorters färger och är något som vem som helst kan ta del av.

Inom kort kommer man också att släppa en ny vandring i appen Skövde streetmuseum där man på egen hand kan gå en guidad tur för att se och lära sig mer om odlingarna.

Tidiga tulpansorter står i full blom.
Tidiga tulpansorter står i full blom. Foto: Roland Svensson

Arrangörerna som består av Skövde kommun tillsammans med företagen Verver export och Mölltorps utemiljö och handelsträdgård, har fått ändra upplägget efter att festivalen tvingats ställa in.

Branschdagen flyttas fram till hösten. De planteringar som finns nu i Garpaparken kommer att fotograferas och visas upp i efterhand genom bildvisning. Aktiviteterna som skulle hållits för allmänheten ställs också in.

Tulpanfestivalen tänkt att genomföras mellan 28-30 april, men med anledning av coronaviruset fick hela evenemangen ställas. Till festivalen skulle upp emot 200 deltagare inom trädgårdsbranschen fått lyssna till föreläsningar och gått guidade turer. Detta kan alltså inte genomföras just nu på grund av läget som råder.

Flera tusen tulpaner börjar slå ut i Garpaparken.
Flera tusen tulpaner börjar slå ut i Garpaparken. Foto: Roland Svensson

Turerna kring tulpanfestivalen har varit många. Först gjorde den milda vintern att tulpanerna växte för fort och att de då skulle blomma för tidigt jämfört med den planerade festivalen. Därför gjorde kommunen en insats att hämta snö från ishallen och lägga över lökarna för att stoppa upp deras snabba tillväxt.

Flera mindre rabatter runt Garpaparken är fyllda av lökväxter.
Flera mindre rabatter runt Garpaparken är fyllda av lökväxter. Foto: Roland Svensson
En vårplantering med tulpan, hyacint och påsklilja.
En vårplantering med tulpan, hyacint och påsklilja. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

BlommorMiljöSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.